Pulski brodar u velikim problemima

Uljanik plovidba ulazi u predstečajni postupak: Banke im arestirale brod Pomer, žele naplatu svojih potraživanja

Hina

Foto Petar Fabijan

Foto Petar Fabijan



ZAGREB Uljanik Plovidba podnijela je prijedlog za pokretanje predstečajnog postupka, nakon što je sindikat inozemnih banaka prekinuo pregovore i u Maleziji zaustavio brod Uljanik Plovidbe radi naplate potraživanja, izvijestila je u ponedjeljak ta pulska tvrtka.


“Uprava i Nadzorni odbor su 29. rujna 2019. godine donijeli odluku o pokretanju predstečajnog postupka, s planom restrukturiranja sastavljenim na temelju i u skladu s do sada postignutim dogovorima oko sklapanja nagodbe s postojećim kreditorima”, navodi se u priopćenju Uljanik Plovidbe.


Prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka Trgovačkom sudu u Pazinu predan je danas, 30. rujna.




Iz Uljanik Plovidbe kažu da je 28. rujna, unatoč postignutom visokom stupnju dogovora oko nagodbe sa svim domaćim i inozemnim kreditorima društva o restrukturiranju postojećih financijskih obveza, sindikat inozemnih banaka predvođen bankom Credit Suisse, s kojima je društvo u kontinuitetu surađivalo trideset i tri godine, iznenada i suprotno dobroj poslovnoj praksi, jednostrano prekinulo pregovore, te je u luci Tanjug Pelepas u Maleziji zaustavio brod Pomer iz flote društva, a radi naplate svojih dospjelih potraživanja.


Pojašnjava se da je brod zaustavljen iako su se još u petak, 27. rujna, s bankama odvijali “vrlo intenzivni i uznapredovali pregovori” i to s konkretnimplanom nagodbe.

U Uljanik Plovidbi napominju da je već bila prethodno potpisana indikativna ponuda novog inozemnog kreditora za refinanciranje kredita sindikata inozemnih banaka, te je najavljena dostava obvezujuće ponude refinanciranja 4. listopada ove godine.


Uljanik Plovidba ističe da se u prijedlogu plana restrukturiranja ne predviđa otpis bilo kakvih potraživanja zaposlenika, pomoraca i dobavljača, a kako mu je cilj osiguravanje uvjeta za dovršetak započetih pregovora i ostvarenje efekata planirane nagodbe s kreditorima, radi daljnje opstojnosti društva i urednog nastavka poslovanja.


U priopćenju se napominje da su angažirani pravni i financijski savjetnici u postupku zaustavljanja broda Pomer, radi poduzimanja žurnih radnji s ciljem zaštite interesa društva, pri čemu će istražiti i postoje li osnove za upućivanje odštetnog zahtjeva.