Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
28. siječnja 2020.
Ispis članka: Uljanik nije mogao ishoditi garancije: Norvežani raskinuli ugovor o gradnji broda za polaganje kabela - Novi List

NoviList.hr

Uljanik nije mogao ishoditi garancije: Norvežani raskinuli ugovor o gradnji broda za polaganje kabela

Ostali bez narudžbe

27. srpanj 2018 17:35

Napisao: HINA

Za ovaj je brod Uljanik u kolovozu prošle godine potpisao ugovor s norveškom kompanijom Nexans Subsea Operations

Jedan od Nexansovih brodova, snimljen kako polaže kabela na morskoj ruti između Norveške i Njemačke / Foto Reuters

ZAGREB Uljanik je u petak putem Zagrebačke burze izvijestio da je norveški naručitelj jednostrano raskinuo ugovor o gradnji broda za polaganje kabela, a zbog nemogućnosti da Uljanik ishodi bankarske i činidbene garancije sukladno ugovoru.

»Zbog nemogućnosti Uljanika da ishodi bankarske i činidbene garancije sukladno odredbama iz ugovora o gradnji broda sklopljenog s kompanijom Nexans Subsea Operations AS iz Norveške, za jedan brod za polaganje kablova, kupac je jednostrano raskinuo ugovor o gradnji broda te ugovor više nije obvezujući za ugovorne strane«, navode iz Uljanika.

Inače, riječ je o brodu za polaganje kablova za koji je Uljanik u kolovozu prošle godine potpisao ugovor s norveškom kompanijom Nexans Subsea Operations. Tada je bilo objavljeno kako je rok isporuke za taj brod 34 mjeseca od stupanja ugovora na snagu.

Prema podacima iz prošlogodišnje objave o potpisu ugovora, ukupna duljina broda trebala je iznositi 149,9 metara, širina 31 metar, a trebao je biti velike ugrađene snage sa sustavom dinamičkog pozicioniranja te imati okretni stol za smještaj kabela kapaciteta 10.000 tona.

Kako se neslužbeno doznaje, Uprava Uljanika danas je razgovarala s predstavnicima svih sindikata koji djeluju u pulskom brodogradilištu i Radničkim vijećem Uljanik brodogradilišta, koji su upoznati s najnovijim aktualnostima glede programa restrukturiranja, kao i o ulozi države i strateškog partnera u tom procesu.