Industrija

Tamne prognoze analitičara: Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj lani pala prvi put nakon punih pet godina?

Hina

Prema izvješću DZS-a, objavljenom u ponedjeljak, promet industrije u studenome pao je na mjesečnoj razini na domaćem tržištu za 5,9, a na nedomaćem za 1,3 posto. Na godišnjoj je razini, pak, ukupni promet industrije u studenome porastao za 5 posto



Ukupni promet industrije u Hrvatskoj pao je u studenome prošle godine za 3,2 posto u odnosu na listopad, pokazalo je izvješće Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji će u utorak objaviti i izvješće o industrijskoj proizvodnji u cijeloj 2018. godini.


Prema izvješću DZS-a, objavljenom u ponedjeljak, promet industrije u studenome pao je na mjesečnoj razini na domaćem tržištu za 5,9, a na nedomaćem za 1,3 posto.Na godišnjoj je razini, pak, ukupni promet industrije u studenome porastao za 5 posto.


Pritom je promet na domaćem tržištu porastao za 4,4 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana prije, dok je na nedomaćem tržištu skočio 5,8 posto.




U 2018. moguć prvi pad proizvodnje od 2013.


U utorak će DZS objaviti izvješće o obujmu industrijske proizvodnje u prosincu prošle godine, uključujući i podatke za cijelu 2018.


Od kraja 2017. godine industrijska je proizvodnja vrlo nestabilna, pa je u 11 od posljednjih 13 mjeseci zabilježila pad na godišnjoj razini.


»S izuzetkom veljače i lipnja prošle godine, ovaj visokofrekventni pokazatelj bilježi pad od studenoga 2017. Prema našim očekivanjima, godišnji pad će se nastaviti i u prosincu, odražavajući nisku i stagnantnu konkurentnost«, pišu analitičari Raiffeisenbank Austria u najavi događaja u ovom tjednu.


U prvih 11 mjeseci prošle godine industrijska je proizvodnja bila za 0,5 posto manja nego u istom razdoblju godinu dana prije.


Ako se i u prosincu nastavi pad, to će značiti da je u 2018. godini proizvodnja zabilježila prvi pad od 2013. godine.


»Očekujemo da će na razini prošle godine spomenuti pokazatelj nakon četiri godine rasta ponovno zabilježiti negativnu vrijednost«, pišu analitičari RBA.