Naftni stručnjak i dugogodišnji čelni čovjek Ine

Štern: Dobar interes za istraživanje nafte i plina na kopnu

Hina

Davor Štern / Foto Arhiv NL

Davor Štern / Foto Arhiv NL

"Veliki sam pobornik istraživanja na kopnu, za razliku od bušenja po Jadranu. Isto tako ne treba zaboravit da su troškovi istraživanja u kontinentalnom dijelu Hrvatske tri puta manji i od istraživanja Jadrana“, naveo je Štern



ZAGREB – Interes tvrtki za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na hrvatskom kopnu zaista je dobar, pri čemu bi rezultati na kopnu mogli biti puno bolji od rezultata istraživanja podmorja, smatra Davor Štern, naftni stručnjak i dugogodišnji čelni čovjek Ine.


“Veliki sam pobornik istraživanja na kopnu, za razliku od bušenja po Jadranu. Isto tako ne treba zaboravit da su troškovi istraživanja u kontinentalnom dijelu Hrvatske tri puta manji i od istraživanja Jadrana“, naveo je Štern za Hinu, komentirajući današnju odluku Vlade o izdavanju dozvola za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na šest istražnih prostora u kontinentalnom dijelu Hrvatske.


Štern smatra kako će kopno dati bolje rezultate od podmorja, pa će Jadran onda pasti u drugi plan. Dodao je i da Hrvatska ima dokazane stručnjake u tom području, a sam interes stranih tvrtki za kontinent ocijenio je vrlo dobrim.




Po njemu, ovdje još ima dosta neistraženih kopnenih područja poput Dinarida i juga države, ali i istočne Slavonije.


Vlada je u srijedu donijela odluke o izdavanju dozvola za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na šest istražnih prostora u kontinentalnom dijelu Hrvatske.


Dozvolu za istraživanje i eksploataciju na jednom istražnom prostoru (Drava 2) dobila je Ina, za jedno (Drava 3) tvrtka Oando Plc iz Nigerije, dok je dozvolu za četiri istražna prostora (Drava 4 i Sava 8, 9 i 10) dobila tvrtka Vermilion Zagreb Exploration, kojoj je prema sudskom registru osnivač nizozemski Vermilion Morocco Exploration, a iza koje stoji kanadski Vermilion Energy.


Dobitnici dozvola stječu pravo na istraživanje ugljikovodika i izravnu dodjelu koncesije u slučaju proglašenja komercijalnog otkrića.


Istraživanja, prema dozvolama, uz ostalo uključuju geofizička i druga geološka snimanja, interpretaciju tako prikupljenih podataka i njihovu studijsku obradu. Tu su i bušenje, produbljivanje, skretanje, opremanje, ispitivanje, privremeno napuštanje ili likvidacija istražnih bušotina te kupnja ili nabava roba, usluga, materijala i opreme koji su potrebni za te radove.


Na javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu, zaključeno u veljači, javilo se sedam kompanija. Ponude su dale za svih šest istražnih polja i bilo je ponuđeno 19 različitim radnih programa. Natječaj za istraživanje nafte i plina na kopnu raspisan je u srpnju prošle godine, a obuhvaća šest istražnih područja veličine od 2.100 do 2.600 četvornih kilometara, koja se protežu uz područje Drave, istočne Slavonije i Save.