Energetska prevlast

SKINUTE RUKAVICE Amerikanci otvoreno protiv Rusa u Ini: “Oni su remetilačka sila u regiji”

Bojana Mrvoš Pavić

Robert Kohorst, Vladimir Putin / Foto: Pixsell, Novi list, Reuters

Robert Kohorst, Vladimir Putin / Foto: Pixsell, Novi list, Reuters

Mislimo da bi Hrvatska trebala imati partnera koji će biti veća podrška", rekao je Kohorst, na dužnosti veleposlanika u Hrvatskoj tek oko mjesec dana



Novi američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst u ponedjeljak je, na izravno pitanje novinara da li bi bio protiv ulasku Rusa u Inu, odgovorio jednako izravno, “da”.


Rusi su, dodao je, “remetilačka sila u regiji, i mislimo da bi Hrvatska trebala imati partnera koji će biti veća podrška”, rekao je Kohorst, na dužnosti veleposlanika u Hrvatskoj tek oko mjesec dana.


Brifing za novinare organiziran je povodom dolaska posebne izaslanice i koordinatorice za međunarodna energetska pitanja američkog State Departmenta, Sue Saarnio.




“Radije bi u Ini vidjeli zapadnu kompaniju, orijentiranu na tržište i diverzifikaciju dobavnih energetskih pravaca, koja jamči energetsku sigurnost, to je inaša preferencija”, složila se s Kohorstom izaslanica Saarnio.


Oboje pak LNG temrinal na Krku smatraju prioritetnim projektom ne samo za Hrvatsku već i cijelu Europu, kojem će SAD, naglasila je Saarnio, omogućiti što veću tehnološku pomoć.


Saarnio: Kritičan trenutak za LNG


»Nalazimo se u jednom kritičnom trenutku. Potrebno je osnažiti energetsku sigurnost Europe diverzifikacijom opskrbe i dobavnih pravaca (…) SAD na LNG terminal gleda kao na jedan od prioritetnih projekata«, kazala je Saarnio.


»Ta je projekt važan za zemlju, za regiju i Europu«, istaknula je američka dužnosnica. Također je dodala da je u Zagreb stigla s tehničkim timom te da nastoji utvrditi kako pomoći Hrvatskoj oko LNG-a »na bilo koji način«.


»Vrlo smo sretni i zbog vijesti koje dolaze iz Europske unije, tj. obećanjem Europske komisije da će financijski poduprijeti ovaj projekt. To je obećavajuća vijest i sve se kreće u pravom smjeru. LNG projekt je dobio jedan podstrek«, izjavila je Saarnio na briefingu s novinarima.


»Infrastrukturni projekti su ključni za otvorena i pristupačna energetska tržišta koja zagovaramo u SAD. Što se energetike tiče, moramo gledati na dugi rok (…) energetika je usko povezana s prosperitetom i gospodarskim rastom«, ocijenila je Saarnio.Osvrnula se i na Sjeverni tok 2, plinovod čiju izgradnju snažno »gura» Njemačka a protive mu se većima članica Unije, te kazala da se radi o projektu koji stvara razdor u Europskoj uniji.

»Mislim da se radi o projektu koji se poput klina zabio u Europu i podijelio je, što je možda i namjera. Razne zemlje u EU na to gledaju različito, poput nordijski i baltičkih zemalja koje su vrlo zabrinute zbog tog projekta (…) očito postoji razilaženje u Europi«, kazala je i dodala da SAD zagovara diversifikaciju dobavnih pravaca.


Izrazila je čuđenje politikom Bruxellesa koji opetovano zagovara energetsku neovisnost, a istovremeno energetska ovisnost EU-a o Rusiji iznosi oko 70 posto.


Poljska, baltičke zemlje i ostale članice Europske unije već dugo tvrde da je ovaj plinovod u suprotnosti s europskim energetskim ciljevima, koji su osmišljeni tako da diversificiraju opskrbu energijom, smanje ovisnost od Rusije i ostanu pri transportu plina kroz postojeće plinovode u Ukrajini.


Američki državni tajnik Rex Tillerson tijekom nedavnog službenog posjeta Poljskoj kazao je da je »taj plinovod prijetnja za cjelokupnu sigurnost i stabilnost Europe u području energetske politike i dio je ruskog plana politiziranja opskrbe energijom«.