Smirivanje situacije

Radnicima Uljanika isplaćene plaće za prosinac i božićnice

Hina

»Mi smo zadovoljni, nemamo razloga da štrajkamo, plaće su išle. Više nema zakonskih razloga za štrajk pa ćemo u petak raspustiti Štrajkaški odbor«, potvrdio je novinarima Šverko



Radnici Uljanik grupe primili su u srijedu potkraj radnoga dana plaću za prosinac, a isplaćena im je i božićnica od 850 kuna, priopćila je u srijedu poslijepodne Uprava Uljanik grupe.


Regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) i glasnogovornik Štrajkaškog odbora Đino Šverko izrazio je zadovoljstvo što je Uprava društva održala obećanje.


»Mi smo zadovoljni, nemamo razloga da štrajkamo, plaće su išle. Više nema zakonskih razloga za štrajk pa ćemo u petak raspustiti Štrajkaški odbor«, potvrdio je novinarima Šverko. Time su se tenzije u Uljaniku i oko njega smirile, a sada je na Upravi Uljanik grupe da pronađe strateškog partnera te u suradnji s Vladom načini plan restrukturiranja.




U ponedjeljak popodne iz Bruxellesa je stigla odluka Europske komisije kojom se odobrava državna potpora za sanaciju Uljanika, što je bilo jamstvo koje su sindikati tražili kako bi Upravi dali još nekoliko dana da ispuni njihove zahtjeve.


“Europska komisija zaključila je da je plan Republike Hrvatske da brodogradilištu Uljaniku izda državno jamstvo za zajam od 96 milijuna eura u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama. Zahvaljujući toj mjeri, Uljanik će moći pokriti hitne potrebe za likvidnošću za vrijeme izrade plana restrukturiranja, uz ograničeno narušavanje tržišnog natjecanja«, priopćila je tada Europska komisija.