Povratak

Potvrđeno pisanje Novog lista; Edi Kučan direktor 3. maja

Hina

Edi Kučan / Foto: S. JEŽINA

Edi Kučan / Foto: S. JEŽINA

Sindikalist Juraj Šoljić je rekao da je članovima Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja i Radničkog vijeća drago što je Kučan preuzeo tu dužnost te se nada da će se do 17. travnja, za kada je zakazano novo ročište na kojem će se na Trgovačkom sudu u Rijeci razmatrati otvaranje stečaja, u Vladi otvoriti razgovori o opstojnosti 3. maja.



RIJEKA Nadzorni odbor Brodogradilišta 3. maja je za novog direktora 3. maja imenovao Edija Kučana, koji je direktor tog brodogradilišta bio od 2010. do 2013., potvrdio je u četvrtak predstavnik radnika u Nadzornom odboru Juraj Šoljić.


Šoljić je rekao da je članovima Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja i Radničkog vijeća drago što je Kučan preuzeo tu dužnost te se nada da će se do 17. travnja, za kada je zakazano novo ročište na kojem će se na Trgovačkom sudu u Rijeci razmatrati otvaranje stečaja, u Vladi otvoriti razgovori o opstojnosti 3. maja.


Razmatraju se razni modeli za spas 3. maja, rekao je Šoljić, koji vjeruje da brodovlasnici čiji su brodovi započeti u 3. maju te brodove i dalje žele završiti u riječkom brodogradilištu.




Uz to, nadam se da će se donijeti i oduka o privremenom financiranju i omogućiti isplata plaća trećemajcima, kazao je Šoljić.


U akciji Uljanik je potkraj ožujka, zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela zloporabe u gospodarskom poslovanju uhićeno 12, a potom istragom obuhvaćeno ukupno 14 osoba, među kojima je i bivši direktor 3. maja Maksimilijan Percan.


Percanu je određen 30-dnevni istražni zatvor te je on 29. ožujka podnio ostavku.


Ostavke su tada dali i predsjednik i članovi Nadzornog odbora 3. maja Veljko Grbac te Elvis Pahljina i Marinko Brgić, koji su također obuhvaćeni istragom.


Na Trgovačkom sudu u Rijeci je 28. ožujka ponovno odgođeno ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka u 3. maju i zakazano je za 17. travnja.


Sutkinja Liljana Ugrin ročište je odgodila uz suglasnost predstavnika radnika i Nadzornog odbora 3. maja, Uljanika te privremenog stečajnog upravitelja za 3. maj, kazavši da »ako Vlada u međuvremenu donese odluku da se neće ići u spašavanje 3. maja, ročište može zakazati i telefonom, da ne čekamo 17. travnja.«