Našao se kupac

NAŠLI KUPCA Matuljski TIBO prodan za 10 milijuna kuna. Dio novca ići će i “3. maju”

Orjana Antešić

snimio Marin Aničić

snimio Marin Aničić

TIBO je u stečaju završio u svibnju 2016. godine, a u tom trenutku u matuljskim pogonima preostalo je 77 radnika. Ukupna priznata radnička potraživanja iznosila su malo više od 15 milijuna kuna, a jedan dio tih tražbina namiren je od prodaje pokretnina ove tvornice, strojeva i opreme...



RIJEKA Našao se kupac za bivši tvornički kompleks TIBO-a u Matuljima. To je zagrebačka tvrtka M.M.A. poslovanje, koja je u trećem krugu elektroničke dražbe ponudila 10 milijuna kuna za ovaj 43.000 četvornih metara veliki kompleks zemljišta i hala bivše tvornice brodske opreme.


Trgovački sud u Rijeci jučer je donio rješenje i vlasnik tvrtke M.M.A. poslovanje sada ima rok od mjesec dana da uplati cjelokupan iznos kupovine, nakon čega će se moći i zemljišno uknjižiti kao novi vlasnik. Prema sudskom registru, tvrtka M.M.A. poslovanje osnovana je u rujnu prošle godine, a kao njezin vlasnik i direktor vodi se Marijo Primorac koji je široj poslovnoj javnosti poznatiji kao suvlasnik Roto trgovine, koju vodi zajedno sa Krešimirom Mihaljevićem. Za Primorca se može pronaći i poveznica da je prije više godina bio član nadzornih odbora u Iločkim podrumima, ali i u riječkom Istravinu, gdje je tu funkciju obnašao od 2002., pa sve do konca 2015. godine kada Istravino i formalno prestaje postojati jer se tvrtka brisala iz sudskog registra.


Iz ovih deset milijuna kuna, koliko je ponudio Primorac odnosno njegova tvrtka M.M.A. poslovanje namirit će se bivši radnici TIBO-a odnosno vjerovnici prvog višeg isplatnog reda, ali najprije Brodogradilište »3. maj« kojemu je priznat status hipotekarnog vjerovnika i s te osnove potražuje još oko 4,5 milijuna kuna, plus kamate. Podsjetimo, riječ je o novcima koje je »3. maj« posudio TIBO-u krajem 2015. godine u vrijeme agonije koja je prethodila stečaju ove matuljske tvornice. Ovih nekoliko milijuna kuna sada bi itekako dobro došlo riječkom brodogradilištu za isplatu dijela zaostalih plaća trećemajcima. Međutim, uplata ovog novca na račun »3. maja« može se očekivati tek za nekoliko mjeseci. Prvo treba sačekati istek roka u kojem je kupac dužan uplatiti cjelokupan iznos, potom sud treba sazvati i održati novo ročište za diobu ovih 10 milijuna kuna. Dobri poznavatelji stečajne procedure kažu da bi, u najboljem slučaju, taj novac u »3. maju« mogao stići u ljeto ove godine. O. ANTEŠIĆ




TIBO je u stečaju završio u svibnju 2016. godine, a u tom trenutku u matuljskim pogonima preostalo je 77 radnika. Ukupna priznata radnička potraživanja iznosila su malo više od 15 milijuna kuna, a jedan dio tih tražbina namiren je od prodaje pokretnina ove tvornice, strojeva i opreme, koje je u paketu kupila jedna slovenska tvrtka. Prema diobenom popisu iz svibnja prošle godine, bivšim »tibovcima« i Agenciji za osiguranje radničkih tražbina isplaćeno je oko 3,5 milijuna kuna.