Zdravlje

Možda zvuči čudno, ali istraživanje govori da bi samo 15 minuta šetnje dnevno moglo potaknuti svjetsku ekonomiju

Hina

Foto iStock

Foto iStock



Svjetska ekonomija mogla bi ojačati za čak 100 milijardi dolara godišnje ako poslodavci uspješno potaknu svoje zaposlenike da ispunjavaju smjernice Svjetske zdravstvene organizacije o vježbanju, navodi se u analizi ekonomskog učinka tjelesne aktivnosti.


Dodavanje dodatnih 15 minuta svakodnevne šetnje ili neprekidno trčanje jednog kilometra dnevno poboljšalo bi produktivnost i produžilo životni vijek – što bi dovelo do većeg ekonomskog rasta, otkrilo je istraživanje zdravstvenog osiguranja Vitality i think-tanka RAND Europe.


Ekonomski poticaj proizlazio bi iz nižih stopa smrtnosti – drugim riječima, više živih ljudi dulje bi radilo i doprinosilo gospodarstvu, rekli su autori studije.




Hans Pung, predsjednik RAND Europe, kazao je da je studija istaknula »značajnu vezu između neaktivnosti i gubitka produktivnosti« te da bi trebala kreatorima politika i poslodavcima dati »nove perspektive o tome kako povećati produktivnost svog stanovništva«.


WHO preporučuje da svi odrasli trebaju raditi najmanje 150 minuta umjerene, odnosno 75 minuta energične vježbe tjedno. U prošlogodišnjem istraživanju pokazalo se da je oko 40 posto odraslih u Sjedinjenim Državama, 36 posto u Britaniji i 14 posto u Kini premalo vježbalo da bi ostali zdravi.