Prvo jedrenje

Štićenici dječjih domova jedrili duž Opatijske rivijere: Punim jedrima u samostalan život

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



U mjesecu listopadu 30-ak štićenika dječjih domova Primorsko-goranske županije te iz Pule, Karlovca i Hrvatskog Leskovca, zahvaljujući ACI-ju i Zakladi Vaša pošta, jedrilo je duž Opatijske rivijere. Druženje s djecom bez odgovarajuće roditeljske skrbi započelo je marendom, fotografiranjem i podjelom sponzorskih poklona u prostorijama restorana Commodore u Ičićima, a nastavljeno po sunčanom vremenu na sedam krstaša na moru ispod Učke. Za mnoge štićenike to je bilo prvo životno iskustvo na jedrilici, pa su njihova ozarena lica bila najveća zahvala sponzorima i donatorima koji su im omogućili ovaj doživljaj za pamćenje, a koji su se i sami ukrcali na neke od jedrilica. Jedrenje sa štićenicima, koje su drugi put organizirali ACI i Zaklada Vaša pošta, samo je »pečat« jedne hvale vrijedne akcije kojem se nastoji djeci bez roditeljske skrbi omogućiti podrška u odrastanju, odnosno pružiti životni oslonac u trenutku početaka samostalnog života.


Domska djeca, u trenutku kada postaju punoljetna, vrlo često moraju u tim osjetljivim godinama života preuzeti odgovornost za sebe i krenuti u svijet odraslih i to bez ičije pomoći. Upravo takvoj djeci koja se nalaze na životnoj prekretnici pomaže Zaklada koja je koordinator i posrednik između dječjih domova/djeteta i donatora. Zaklada osigurava da se novac sakuplja na polici osiguranja naslovljenoj na ime djeteta i pronalazi donatora koji uplaćuje policu. Sakupljena sredstva s police osiguranja štićeniku se isplaćuju u trenutku kada mora napustiti dom, odnosno pune dvije godine svakog mjeseca na račun im se isplaćuju oko 2.000 kuna. Taj iznos je nešto što koriste za podmirenje osnovnih životnih potreba, ali i poticajan za stjecanje novog životnog iskustva, traženje zaposlenja, lakšu socijalizaciju…



Prekrasna ideja




Ravnateljica Zaklade Vaša pošta Senka Klarić, koja je sa štićenicima jedrila ispred Opatije istakla je kako je ACI donator djece još od 2015. godine. Navela je kako je Zaklada Vaša pošta osnovana kao segment društveno odgovornog poslovanja Hrvatske pošte prisutna od 2010. godine, a kako danas već broji oko 200 donatora koji sudjeluju u akciji, te su prikupljene donacije u vrijednosti većoj od 18,5 milijuna kuna. Tim sredstvima zbrinuto je oko 410 djece bez adekvatne roditeljske skrbi, kaže Klarić.



Ove godine akciji su se pridružili Jedriličarski klub MAXI i tvrtka Sail-ING iz Rijeke ustupanjem jedrilica JOD 35. I njihovi skiperi, njih 10, rado su se odazvali pozivu ACI-ja da se priključe i poduče djecu vještinama na brodu. »Novopečeni« jedriličari tako su dobili priliku da s trenerima profesionalcima »odrade« dan na moru. Skiperi su s puno entuzijazma objašnjavali kako se jedrilica ponaša na moru i kako jedra odgovaraju na vjetar, čemu služi naizgled bezbroj konopa, što su manovre… Oduševljenje jedrenjem i druženjem sa skiperima potvrdilo je da su »odradili« odličan posao.



– Inicijativa ACI-ja je bila da se izađe iz klasičnog okvira pružanja financijske pomoći i na neki način omogući druženje donatora, djece i svih sudionika koji vode ovaj projekt. Mislim da je to jedna prekrasna ideja koja je lani prvi put organizirana. Nuspojava, kojoj se nismo nadali, nakon lani provedene akcije na otoku Cresu, je veliki odaziv donatora. Ljudi su nam se počeli javljati sa svih strana i pitati na koji uopće način mogu pružiti pomoć djeci izdvojenoj iz svojih obitelji, koja žive u institucijama domskog tipa. Pružali su različite oblike pomoći, neki predlagali zapošljavanja, neki pokušavali donirati vlastite nekretnine, kuće za odmor… Dakle, javnost je reagirala pozitivno. Kada smo ušli u ovu priču, organizaciju ovog druženja, bili smo usmjereni na to da organiziramo jedan lijepi dan na kojem će se donatori i djeca upoznati i družiti, željeli smo toj djeci posvetiti vrijeme, međutim efekt tog druženja je bio puno jači – rekla je Klarić u Ičićima zadovoljna što se akcija širi i što javnost prepoznaje potrebe djece i uključuje se u akciju.



Polica životnog osiguranja


U Republici Hrvatskoj u 30 dječjih domova odrastaju djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi. S obzirom na životne okolnosti, većina štićenika nakon završene srednje škole i 18 godine života mora započeti samostalan život što im, bez pomoći društva i osiguranog zaposlenja, predstavlja velik izazov, ističu u ACI d.d., tvrtki koja je postala sponzor Zaklade kako bi takvoj djeci olakšala početak samostalnog života te im osigurala financijsku pomoć u tom zahtjevnom razdoblju uplaćujući na ime djece police životnog osiguranja. ACI d.d. je od početka djelovanja zaklade do sada putem polica životnog osiguranja potpomogao petero djece koja su odrastala u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a koja su započela svoj životni put dalje sama te dodatno sudjelovao u akcijama Zaklade putem kojih su prikupljena sredstva za još troje štićenika.


– Želimo ovoj djeci, koja imaju dovoljno problema u životu, na jedan dan vratiti osmijeh na lice. To je bio i osnovni motiv zašto smo ovo druženje lani pokrenuli. Sve se dogodilo nekako spontano zbog emocija koje su bile na površini. S obzirom na brodove kojima smo u tom momentu raspolagali prirodno je bilo da ponudimo djeci da jedan dan uživaju u ovoj ljepoti koju naše more nudi. Kada smo lani vidjeli koliko smo im radosti donijeli, odlučili smo to pretvoriti u tradiciju. No, posebno me raduje i to što je ova naša gesta naišla na pozitivne reakcije javnosti, i što je to utjecalo da se jave mnogi drugi koji se žele priključiti radu Zaklade i pomoći djeci – rekao je Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI-ja na druženju sa štićenicima u Ičićima radostan što je na jedrilicama JOD 35, na kojima su niz godina jedrila najjača imena svjetskog jedrenja na regati ACI Match Race Cup, vidi mlada nasmijana lica i pozitivnu atmosferu.


Udomitelji s Hreljina


Margita i Željko Pleše, udomiteljska su obitelj s Hreljina, u kojoj trenutačno boravi dvoje djece, a s kojima su stigli i na jedrenje u Ičiće. S radom Zaklade upoznali su se kada je njihov prvi udomljeni dječak dobio naknadu. Sretni što s trenutačno udomljenom djecom mogu prisustvovati akciji, ali i svjedočiti da postoje oni koji nisu zaboravili i brinu o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, Margita Pleše otkrila je kako njihov prvoudomljeni Matej Gorupić, ujedno i prvo dijete korisnik Zaklade, a kojem je sponzor PGŽ-a, zaposlen.


– Ove godine naš Matej nije mogao doći na jedrenje zato što se u međuvremenu zaposlio. U Cresu smo lani na prvom jedrenju sreli gospođu Klarić koja ga je preporučila za posao pa je tako već godinu dana zaposlenik Hrvatske pošte. Kao udomitelji smo još uvijek njemu velika podrška, on i dalje živi s nama, dok se ne odluči za samostalan život, ali nadamo se da će uz pomoć Zaklade, posla, to i uspjeti. Ovoj djeci je, baš kao i našoj biološkoj djeci, potrebna podrška i to puno duže nego predviđa sustav – rekla je gospođa Pleše uoči još jednog nezaboravnog jedrenja i druženja na kojem su mladi štićenici puno naučili o jedrenju, uvjetima na moru, a kasnije onako omamljeni od mora i sunca još dugo prepričavali dojmove s brodova.