Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 6
Sutra: 12° 12° 6
28. siječnja 2020.
Ispis članka: Pogledajte što je naša potraga za tradicionalnim plovilima otkrila u lučici Kantrida - Novi List

NoviList.hr

Pogledajte što je naša potraga za tradicionalnim plovilima otkrila u lučici Kantrida

Đir po lukama

22. rujan 2018 09:33

Napisao: Ivan Volarić

I na Kantridi je plastika odavno istisnula drvo kao materijal od kojega se izrađuju plovila, ali kao i u Klimnu još uvijek se mogu naići primjerci koji nas vraćaju u neka davna i romantična vremena.

Na Kantridi se mogu naići lijepi primjerci tradicijske gradnje

RIJEKA Prošloga tjedna smo u potrazi za tradicijskom gradnjom, starim drvenim brodicama, odnosno njihovim malo osvježenim izdanjima, bili u Klimnu na otoku Krku, a ovaj tjedan smo posjetili lučicu Kantrida. Nedaleko od legendarnog stadiona na Kantridi, u podnožu atletske dvorane krije se jedna od riječkih oaza u kojoj se može u punom smislu tih riječi osjetiti ona morska strana Rijeke. Natiskane brodice, ribari koji se svakodnevno otiskuju na more, uglavnom pred zapadnim dijelom grada, mačke koje čekaju na ostatke ulova i ćakula koja veže ljude.

20180917_101903

I na Kantridi je plastika odavno istisnula drvo kao materijal od kojega se izrađuju plovila, ali kao i u Klimnu još uvijek se mogu naići primjerci koji nas vraćaju u neka davna i romantična vremena. Budući da je dio plovila na suhom, u fazi popravka ili dotjerivanja moguće je uvijek dobiti i poneki savjet ukoliko se sami upustite u avanturu zvanu - uređenje drvene barke. Posebnost luke Kantrida su i njezine šarene ribarske kolibe, spremišta ili male kućice, nije bitno, bitno je da služe svrsi i cjelokupnu kulisu čine još ljepšom.  

20180917_101521
Đir po lučici na Kantridi/I. VOLARIĆ