Ministar poduzetništva i obrta u emisiji Hrvatskog radija

Maras najavio smanjenje doprinosa HOK-u za 10-ak posto

Hina

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ

"U 2013. i 2014. imamo plus od otprilike tri tisuća više obrta i tvrtki u državi" kazao je Maras, ustvrdivši da je svaki treći poduzetnik u Hrvatskoj osjetio neku od mjera aktualne Vlade. Uz ostalo, dobivanje potpora od države i sličn



ZAGREB – Hrvatska obrtnička komora (HOK) predložit će smanjenje komorskog doprinosa za desetak posto, najavio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras u srijedu u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”.


Istaknuo je da je po tom pitanju u njegovu mandatu već puno učinjeno pa obrtnici, primjerice, više ne dobivaju tromjesečne račune od 300 kuna na ime doprinosa HOK-u već 150 kuna. Kako se taj doprinos odnedavno nešto povećao zbog povećanja neoporezivog dijela plaće, novo smanjenje doprinosa za 10-ak posto vratit će ih na prijašnju razinu, pojasnio je Maras.


Upitan da komentira podatak HOK-a da je u prva tri mjeseca ove godine zatvoreno tisuću obrta, Maras je odgovorio kako je istovremeno broj poduzeća povećan za više tisuća.




“U 2013. i 2014. imamo plus od otprilike tri tisuća više obrta i tvrtki u državi” kazao je Maras, ustvrdivši da je svaki treći poduzetnik u Hrvatskoj osjetio neku od mjera aktualne Vlade. Uz ostalo, dobivanje potpora od države i slično.


“Vidim taj pozitivni zamah, pogotovo u malom gospodarstvu”, kaže Maras, istaknuvši kako Vlada izvlači državu iz recesije. “Rast gospodarstva je mali, ali je ipak rast nakon šest godina” naglasio je.


Kazao je, također, da će SDP odgovoriti na 16 postavljenih pitanja Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upućenih svim parlamentarnim strankama prije izbora. Dodao je kako HUP prije svakih izbora ima istu misiju.


“Prije svakih izbora HUP radi istu stvar, ide kod stranaka, lobira za svoje interese. To je legitimno, ali Vlada je ta koja odlučuje kojom će se dinamikom stvari odvijati”, istaknuo je Maras.


HUP-u je, uz ostalo, poručio kako je lani bilo tri milijarde eura izravnih investicija, što je četiri puta više nego godinu ranije, da su smanjena parafiskalna davanja te da stvari evidentno kreću na bolje.


Uz ostalo, istaknuo je i kako je u prva tri mjeseca ove godine proračunski deficit manji za dvije milijarde kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a u usporedbi s 2011. manji je za više od 10 milijardi kuna.


Premda bi javni dug ove godine mogao dosegnuti 90 posto BDP-a, Maras kaže kako po tome Hrvatska nije najlošija u Europskoj uniji.


“Jesmo zaduženi, ali u Europskoj uniji postoje zemlje koje su puno zaduženije i razvijenije od nas. Po tome nismo najlošiji u EU. Naš je cilj da u idućih godinu, dvije dođemo do te faze da se taj postotak duga počne smanjivati. Bitno je imati veće stope rasta od tri i više posto”, kazao je Maras.