Odabir u roku od 30 dana

LNG Hrvatska zaprimio tri ponude za upravljanje plutajućim terminalom

Bojana Mrvoš Pavić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Puno važniji datum je 20. prosinca, kada je rok za dostavljanje obvezujućih ponuda za zakup budućeg terminala, ako tu ne bude interesa, neće biti potreban niti FSRU



ZAGREB LNG Hrvatska za upravljanje budućim terminalom na Krku zaprimio je do 5. listopada, kad je zatvoren natječaj, tri ponude za kupnju FSRU-a, broda za regasifikaciju, odnosno plutajućeg terminala.


»Po isteku roka za dostavu ponuda za postupak nabave plutajuće jedinice za prihvat, skladištenje i uplinjavanje (FSRU) te pružanje usluga upravljanja i održavanja FSRU-a, LNG Hrvatska je zaprimila tri ponude. Trenutačno je u postupku pregled i evaluacija pristiglih ponuda, nakon čega će se donijeti odluka o najpovoljnijem ponuditelju. Vrijeme predviđeno za evaluaciju ponuda je 30 dana«, odgovaraju iz LNG-a Hrvatska. Tko su ponuditelji, za sada ne otkrivaju.


Ponude bi, znači, trebale biti razmotrene do 5. studenoga, mjesec i pol dana prije nego što bude zaključen drugi, puno važniji natječaj, bez kojega FSRU sam za sebe neće imati smisla – dostavljanje obvezujućih ponuda za zakup budućeg terminala.




Te se ponude očekuju 20. prosinca, i ne bude li dovoljno interesa za kapacitete na Krku, neće biti potreban niti FSRU. Puni kapacitet terminala trebao bi biti 2,6 milijardi kubika plina godišnje, pri čemu je za donošenje odluke o realizaciji terminala potreban interes za zakup najmanje 1,5 milijardi kubika.


Najvažniji zakupci, s kojima se pregovara, trebali bi biti Mađari, pri čemu Hrvatskoj u pregovorima nimalo ne pomaže spor oko Ine i proces protiv prvog čovjeka MOL-a Zsolta Hernadija.


Ministar energetike Tomislav Ćorić u rujnu je u Bukureštu izjavio kako vjeruje da će terminal biti završen do 2020. godine, dok se na stranicama državnog Plinacra navodi kako je planirani početak operativnog rada LNG terminala 1. siječnja 2021. godine.