Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
4. travnja 2020.
Ispis članka: Kinesko izaslanstvo stiglo u Uljanik: 'Nadamo se da imaju ozbiljne namjere' - Novi List

NoviList.hr

Kinesko izaslanstvo stiglo u Uljanik: 'Nadamo se da imaju ozbiljne namjere'

Sastanak

30. travanj 2019 09:52

Napisao: HINA

Foto Duško Marušić / PIXSELL

Izaslanstvo kompanije China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) na čelu s predsjednikom uprave Huom Wenmingom u utorak ujutro stiglo je u Uljanik, gdje će se u razgovoru s članovima Uprave i Nadzornog odbora koji je u tijeku, upoznati s pojedinostima poslovanja brodogradilišta.

U razgovorima sudjeluje i pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak.

Nekoliko predstavnika kineske kompanije još je u ponedjeljak poslijepodne ušlo u krug Uljanika gdje su razgledali pogone i napravili neslužbenu procjenu mogućnosti proizvodnih kapaciteta pulskog brodograilišta odnosno vidjeli tehničke mogućnosti, procese, tehnologiju i kapacitete.

Radnici i sindikati, kako su izjavili, nisu skeptični prema Kinezima nego prema Vladi i njenim obećanjima.

»Nadam se da, kada su već u tako velikom broju stigli u Hrvatsku, ipak imaju ozbiljne namjere. Međutim, cijelo vrijeme upozoravamo na vrijeme, kojega danas nemamo. Pitanje je koliko je njima potrebno da bi proveli detaljne analize i nakon toga razgovarali i dogovarali krajnje rješenje. Za takvo što trebamo međufinanciranje koje sigurno može osigurati Vlada. Jesu li Kinezi na to spremni, ostaje da se vidi«, rekao je za Hinu predsjednik štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac. On je zajedno s drugim predstavnicima sindikatima dočekao kinesko izaslanstvo na ulazu u brodogradilište s porukom dobrodošlice ispisanu na kineskom jeziku.

Predstavnici sindikata naime, barem za sada, nisu uključeni u razgovore s kineskim izaslanstvom.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak je ocijenio da su razgovori s predstavnicima China Shipbuilding Industry Corporationa (CSIC) o Uljaniku i 3. maju bili vrlo temeljiti i otvoreni te da se očekuje da nakon posjeta Puli i Rijeci razmotre mogućnosti eventualne suradnje ili partnerstva.