Kad se kalendar smiluje

Kasni Uskrs na Kvarner donosi više od 18 tisuća gostiju

Alenka Juričić Bukarica

Turistički djelatnici konačno su ove godine dočekali da Uskrs mogu spojiti s Praznikom rada, pa se i očekuje puno više gostiju nego lani



RIJEKA Kasni Uskrs, odlično poklapanje s drugim blagdanima te, za nadati se, i lijepo vrijeme za predstojeći bi blagdan na Kvarner trebalo privući preko 18.500 gostiju. Lani se pak u Primorsko-goranskoj županiji za uskrsne blagdane odmaralo oko 14 tisuća gostiju.


Da će ovo biti lijepo otvaranje sezone pokazuju podaci Turističke zajednice Kvarnera prema kojima će biti otvoreno 110 ugostiteljskih objekata, od čega 93 hotela, odnosno dvadesetak više nego lani.  

Stižu Slovenci


Turistički djelatnici konačno su ove godine dočekali da Uskrs mogu spojiti s Prvim majem, a pred kraj mjeseca i susjedi Slovenci imaju svoj Dan oslobodilne fronte pa se upravo od ovih gostiju i najviše očekuje. Prema najavama na more bi ih, što u hotele i nešto apartmane, što u svoje vikendice, moglo stići oko 80 tisuća.


Već proteklog vikenda ponegdje se osjetilo da su ovi gosti počeli pristizati i guštati u lijepom vremenu na Kvarneru. S druge strane, idućih dana slave i Talijani, međutim, neki hotelijeri ističu kako ih ne očekuju u velikom broju. 





Najviše dolazaka očekuje se na području otoka Krka gdje bi se trebalo odmarati preko 6 tisuća gostiju, potom Opatijske rivijere koja očekuje preko 5 tisuća gostiju, zatim slijede otok Lošinj na kojem bi trebalo biti oko 3 tisuća turista, Crikvenička rivijera s očekivanih oko tisuću i 450 gostiju, otok Cres s oko 800 gostiju, Riječko područje s oko 700 gostiju, Rab s oko 660 gostiju, Rivijera Novi Vinodolski s oko 500 gostiju te Gorski kotar gdje s više »ufaju« u prvomajske blagdane, a za Uskrs najavljuju dolazak tek 300-ak gostiju



 Ivan Lončar, direktor prodaje Hotela Njivice tako je komentirajući situaciju s bukingom kazao kako ne očekuju više od 30-ak gostiju iz Italije. Slovenci su pak Uskrs spašavali lani pa će tako i ove godine. 


 – Talijanski vikend će biti onaj od 2. do 5. lipnja, za blagdan Uzašašća. Slovenci već drugu godinu nadoknađuju taj minus, no ipak ćemo najviše gostiju imati iz Njemačke pa iz Austrije. Buking je općenito bolji nego lani, otvoren nam je hotel Beli Kamik 1, i računamo da ćemo mati preko 500 gostiju, kazao je Lončar dodavši kako se radi o nešto kraćim boravcima.   

Nada u lijepo vrijeme


Na opatijskom će području pak raditi najviše hotela, njih 18. U LRH najavljuju bolju popunjenost nego lani što nači preko 3 tisuće gostiju, objekti Vienne su već prije nekoliko tjedana bili  praktički puni, a dobar Uskrs najavljuju i u Milenij hotelima. 


 – Kako sada stvari stoje, svi naši hoteli će biti popunjeni za Uskrs. Prvi maj se počeo sada puniti. Nadamo se da će dobroj popunjenosti pridonijeti lijepo vrijeme, rekla je Sanja Markušić, direktorica marketinga Milenij hotela. Ondje će se odmarati najviše domaćih gostiju i Talijana, dok se više slovenskih gostiju najavljuje tek idućeg vikenda. 


Lošinj bi idućeg vikenda trebao biti treća najposjećenija kvarnerska destinacija s oko 3 tisuće turista. Otvoreno će biti 12 hotela. 


  – Uglavnom je sve puno, još nešto mjesta ima u Vesperi koju ovaj tjedan otvaramo. Najviše ćemo imati grupa iz Austrije i Italije, a slovenskih gostiju osobito od 25. travnja nadalje. Najave za ovu godinu pozitivnije su nego lani, istaknula je Sanja Trajkov, direktorica prodaje Jadranka hotela. 


 Na crikveničkom će pak području biti otvoreno 12 hotela. U Novom Vinodolskom će raditi Lišanj, Novi SpaHotels & Resort i Tamaris, na Cresu se pak uz goste, koji će odmarati u hotelima Kimen i Zlatni lav, očekuje 400 gostiju u kampovima, a uz turiste u hotelima Padova, Imperial, Arbiana i International u Rabu te Epario u Loparu, prve goste čekaju i u kampu San Marino.