Pad gospodarstva

Je li Njemačka na pragu nove recesije?

Hina

Reuters

Reuters



Njemačko gospodarstvo nije na pragu recesije ali vlada raspravlja o proračunskim mjerama potpore rastu, izjavio je u četvrtak ministar gospodarstva Peter Altmaier u razgovoru za njemačke medije.


»Njemačka trenutno nije na početku recesije iako ima neriješenih problema u međunarodnoj trgovini zbog brexita i Sjedinjenih Država«, izjavio je Altmaier u intervjuu za poslovni list Handelsblatt.


Aktivnosti u njemačkom gospodarstvu smanjile su se u trećem tromjesečju 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca a podaci o industrijskoj proizvodnji u listopadu i studenom signaliziraju mršav rast u četvrtom tromjesečju, podsjeća Reuters.




Državni zavod za statistiku objavit će preliminarne podatke o gospodarskim aktivnostima u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca i u cijeloj 2018. sljedećeg utorka.


Ekonomisti definiraju tehničku recesiju kao pad aktivnosti na tromjesečnoj razini dva tromjesečja zaredom.


»Devet godina bilježili smo umjerene i zdrave stope rasta bez pregrijavanja a gospodarstvo će rasti i ove godine«, tvrdi Altmaier.


Vlada će objaviti ažurirane gospodarske prognoze krajem siječnja, dodao je.


U listopadu vlada je procijenila da će gospodarstvo u 2019. porasti 1,8 posto.


Ministar gospodarstva zatražio je niže porezne stope kako bi se pomoglo kompanijama, priznavši ipak da ministar financija Olaf Scholz još nije prihvatio njegov prijedlog.


»Bilo bi logično sada uvesti poticaje za rast«, istaknuo je Altmaier. »Gospodarstvo treba podršku kako bi u budućnosti bilo snažnjie i kako bi generiralo radna mjesta i rast«, zaključio je.