OECD

Gotovo 130 zemalja se slaže s uvođenjem digitalnog poreza, Washington prijeti protumjerama

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



PARIZ Gotovo 130 zemalja i teritorija složilo se s planom ažuriranja međunarodnih poreznih propisa kako bi bili u skladu sa zahtjevima novog vremena i razvojem digitalne trgovine, objavila je u petak Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).


Nacrt je dogovoren u utorak a objavljen je danas i predviđa dvije opcije, navode u OECD-u.


Prva se fokusira na podjelu prava zemalja na oporezivanje kompanija po mjestu prodaje usluga odnosno robe.




Ako kompanije ipak pronađu načina da dobit prijave u zemlji s niskim poreznim stopama odnosno u poreznim oazama, države bi prema drugoj opciji mogle primijeniti globalni minimalni korporativni porez koji tek treba biti dogovoren.


Plan će sljedećeg tjedna biti predstavljen ministrima financija 20 vodećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 kako bi se osigurala potpora za tehnički vrlo zahtjevne i osjetljive pregovore, poručuju iz OECD-a..


Tvrtke kao što su Google, Facebook i Amazon testiraju postojeće propise do krajnjih granica, izazivajući napetosti smanjivanjem poreznih obveza kroz prijavu dobiti u zemljama s niskim porezima, neovisno o tome gdje se nalazi krajnji kupac.


»Uspostavljen je međunarodni konsenzus da naši porezni propisi više nisu prilagođeni 21. stoljeću«, rekao je francuski ministar financija Bruno Le Maire, zagovornik drastičnih promjena.Sve više zemalja, uključujući Francusku, Veliku Britaniju i Italiju, sprema se uvesti nove poreze digitalnim tvrtkama koje na njihova tržišta plasiraju svoje proizvode i usluge iz zemalja s niskim poreznim stopama, kao što je Irska.

Washington pak prijeti protumjerama, tvrdeći da su se američke kompanije nepravedno našle na udaru poreznih vlasti u drugim zemljama. Iz kompanija poručuju da umnožavanje poreza otežava njihovo poslovanje.