Zaštita natjecanja

AZTN kaznio Plodine s milijun kuna zbog nepoštene trgovačke prakse. Evo što im stavljaju na teret

Hina

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Agencija je provela postupak ispitivanja stanja na tržištu koji je obuhvatio 31 trgovca, pri čemu je metodom slučajnog odabira analizirala određeni broj ugovora koje su trgovci sklopili s domaćim i inozemnim dobavljačima, radi utvrđivanja posluju li u skladu sa ZNTP-om, odnosno postoje li osnove za pokretanje upravnih postupaka.



Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) kaznila je trgovački lanac Plodine s milijun i osam tisuća kuna, jer je suprotno Zakonu o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP) s dobavljačem mesa iz Nizozemske poslovao bez ugovora te plaćao u rokovima dužim od maksimalno dozvoljenih 30 dana, priopćio je AZTN u petak.


To je prva kazna koju je AZTN izrekao prema odredbama ZNTP-a.


AZTN je utvrdio da su Plodine iskoristile značajnu pregovaračku snagu nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi svom dobavljaču svježeg mesa, tvrtki EKRO BV, kaže se u obavijesti Agencije.




Time je AZTN okončao pravni (ispitni) postupak protiv Plodina koji je po službenoj dužnosti Agencija pokrenula krajem lipnja prošle godine.


Agencija je, naime, provela postupak ispitivanja stanja na tržištu koji je obuhvatio 31 trgovca, pri čemu je meodom slučajnog odabira analizirala određeni broj ugovora koje su trgovci sklopili s domaćim i inozemnim dobavljačima, radi utvrđivanja posluju li u skladu sa ZNTP-om, odnosno postoje li osnove za pokretanje upravnih postupaka.


Tako je uz ostalo AZTN analizirao kupoprodajne ugovore između Plodina i inozemnog dobavljača EKRO BV te još nekoliko ugovora tog trgovačkog lanca s nekoliko domaćih dobavljača.


Agencija navodi da su slučaju nizozemskog EKRO BV Plodine od 4. siječnja 2018. do 12. ožujka 2018. s tim dobavljačem oslovale bez pisanog ugovora, a na temelju ponude i prihvata ponude, no bez bitnih elemenata pisanog ugovora propisanih ZNTP-om.


Ti bitni elementi su cijena proizvoda i/ili način određivanja, odnosno izračuna cijene, kvaliteta i vrsta poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda koji se isporučuje trgovcu, uvjeti i rokovi plaćanja pri čemu rok plaćanja ne može biti dulji 30 dana od dana primitka svježeg proizvoda, odnosno 60 dana za ostale proizvode, uvjeti i rokovi isporuke, mjesto isporuke te trajanje ugovora.


Nakon stupanja na snagu ZNTP-a (7. prosinca 2017. godine) poslovanje se moglo odvijati i u obliku ponude i prihvata ponude, ali samo ako su i ponuda i prihvat ponude bili u pisanom obliku i sadržavali sve bitne sastojke ugovora, no to nije bilo tako, kažu u AZTN-u.


Nadalje, Plodine su u svim kupoprodajnim ugovorima sklopljenim s EKRO BV-om u razdoblju od 12. ožujka 2018. do 10. srpnja 2018., ugovarale rokove plaćanja od 60 dana, iako je bila riječ o svježem proizvodu za koji je ZNTP-om izričito propisao da ne može biti dulji od 30 dana od dana primitka svježeg proizvoda.


»Ne samo da su kupoprodajnim ugovorima bili ugovoreni rokovi plaćanja duži od 30 dana, nego je utvrđeno da su Plodine u tom razdoblju plaćanje prema dobavljaču EKRO BV faktično izvršavale u rokovima dužim od 30 dana, što je također povreda ZNTP-a«, kažu u AZTN-u.


Ističu da je riječ o teškim povredama ZNTP-a, za koje se može izreći upravno-kaznena mjera do najviše 3,5 milijuna kuna, no u obzir je uzeto što su Plodine tijekom postupka surađivale s AZTN-om te što su povrede kratko trajale, a dostavile su i dokaz da su s EKRO BV-om sklopile novi ugovor usklađen s odredbama ZNTP-a i s ugovorenim rokom plaćanja od 30 dana.


Tako je AZTN, uzimajući u obzir težinu, opseg, vrijeme trajanja i posljedice konkretne povrede za dobavljače, kao i utvrđene olakotne okolnosti, Plodinama izrekao upravno-kaznenu mjeru od 1.008.000,00 kuna, zaključuje se.


Napominje se da je cilj i svrha ZNTP-a uspostava, osiguranje i zaštita poštenih trgovačkih praksi kojima se štite sudionici u lancu opskrbe hranom. Konkretno, u odnosima dobavljača i trgovaca ZNTP osigurava jednak pravni položaj svih kategorija dobavljača, neovisno o tome je li riječ o domaćim ili inozemnim dobavljačima, što je, kako se navodi, došlo do izražaja upravo u postupku protiv Plodina.


Osim toga, cilj zakonodavca bio je i zaštita poštenih trgovačkih praksi u odnosu na sve dobavljače, bez obzira na njihovu veličinu, kažu u AZTN-u.Napominju, naime, da je, unatoč tome što EKRO BV na europskoj razini ostvaruje veći ukupni prihod od Plodina, Agencija utvrdil da Plodine, u smislu odredbi ZNTP-a, ipak imaju značajnu pregovaračku snagu.

Naime, ZNTP ni na koji način ne stavlja u razmjer prihodovni cenzus trgovca i prihodovni cenzus dobavljača, niti određuje bilo kakve okvire ili razrede prema tržišnoj ili prihodovnoj snazi dobavljača u odnosu na trgovca. Jednako tako, ZNTP ne određuje niti bilo koje druge kriterije na temelju kojih bi, zbog bilo kojeg razloga ili značajki dobavljača, bilo moguće isključiti primjenu ZNTP-a.


Uz to, neovisno o tržišnoj snazi EKRA BV na svjetskom tržištu, sama činjenica da Plodine imaju ugovore s velikim brojem dobavljača svježeg mesa, kako domaćih tako i inozemnih, upućuje na zaključak da EKRO BV ni u kom slučaju nije neizbježan trgovački partner Plodinama, odnosno da Plodine kao trgovac nisu u značajnoj mjeri ovisne o poslovanju s EKROM BV, budući da udjel tog dobavljača u prodaji mesa Plodinama nije značajan, kaže se uz ostalo u AZTN-ovoj obavijesti.