Svećenici svjedočili na suđenju Danijelu Horvatu

»Zbog Danijela puno je noći probdjela pred samostanom«

Ana Raić Knežević

– Željela ga je, kako je tvrdila, vratiti na pravi put, posvjedočio je Zubak koji je u nekoliko navrata razgovarao sa ženom koja je proganjala Horvata, no priznao je kako nije ulazio u dublje rasprave s njom jer je bila osoba s kojom se »jednostavno nije dalo razgovarati«. Sama mu je rekla da ima sudsku zabranu približavanja Horvatu, no bilo je očito kako se toga nije pridržavala

ZAGREB  Ta gospođa dolazila je na svaku duhovnu obnovu i sve mise što ih je Horvat vodio. Znala je i po dvadesetak puta na dan nazivati naš samostan. Dolazila je na portu i sve nas ostale tako uznemiravala. To je trajalo tri-četiri godine. Na Danijelu se vidjelo da to teško podnosi iako ga nisam izravno ništa pitao, svjedočio je pater Marijan Zubak na nastavku suđenja nekadašnjem svećeniku Danijelu Horvatu optuženom da je na okrutan i podmukao način 5. veljače ove godine ubio Vesnu Hajdarović. Kuhinjskom sjekiricom zatukao ju je u garaži u II. Barilovičkoj 5. Kako bi ju dokrajčio, gušio ju je rukama sve dok nije prestala davati znakove života. Bila je to, tvrdi tužiteljstvo, podmukla osveta za sve ono što mu je učinila te ju je tog dana namamio k sebi ne bi li se konačno obračunao s njom.– Znam da je Vesna stotinu noći proboravila pred samostanom u sjenici, a i ujutro sam je viđao na prilazima našoj misijskoj kući, prisjetio se Zubak dodajući kako je, nakon što je Horvat otišao iz svećeničkog reda Misionara Krvi Kristove, Vesna Hajdarović pisala nekim biskupima tražeći da ga nagovore da se vrati. 

– Željela ga je, kako je tvrdila, vratiti na pravi put, posvjedočio je Zubak koji je u nekoliko navrata razgovarao sa ženom koja je proganjala Horvata, no priznao je kako nije ulazio u dublje rasprave s njom jer je bila osoba s kojom se »jednostavno nije dalo razgovarati«. Sama mu je rekla da ima sudsku zabranu približavanja Horvatu, no bilo je očito kako se toga nije pridržavala. Zubak nije bio na bdijenju što je navodno bilo organizirano za Horvata zbog optužbi da je bludničio i uzimao novce, te počinio jedno od najtežih svetogrđa – gazio hostije. 


– Danijel se uvijek trudio biti smiren i staložen iako ga je Vesna prijavila biskupima za svetogrđe. No to su sve bile priče, osobno ništa od toga nisam vidio, svjedočio je pater Ilija Grgić koji je također svojevremeno s Horvatom dijelio svećenički red i koji je na kraju rješavao njegov otpust iz svećeničke službe, kada je odlučio oženiti se Katarinom Horvat. Pater Grgić je Vesnu Hajdarović posljednji put vidio svega nekoliko dana prije nego što je ubijena – 2. veljače bila je u procesiji na zavjetnoj misi.