Jedan oslobođen

Za pljačku zlatarne u Novom razbojniku četiri godine zatvora

Fiore Vežnaver

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Senjanin Tomislav Šojat (44) ipak neće na slobodu, jer je zbog posjedovanja eksploziva osuđen na godinu dana zatvora. Žarko Vidmar (59) iz Zagreba iza rešetaka će ostati dosta duže



RIJEKA Jedan od dvojice optuženih za razbojništvo nad supružnicima, novljanskim zlatarima, oslobođen je optužbe za to kazneno djelo, ali je proglašen krivim za posjedovanje vojnog eksploziva, građanima zabranjenog. Bit je to presude koju je jučer objavilo vijeće Županijskog suda u Rijeci, pod predsjedanjem suca Domagoja Vučkova.


Prvooptuženi Žarko Vidmar (50) iz Zagreba osuđen je na četiri godine zatvora zbog razbojništva u kolovozu prošle godine u kojem je zlatarima oteto oko 155 tisuća kuna u nakitu. Zbog nedostatka dokaza, Tomislav Šojat (41) iz Senja oslobođen je optužbe da je sudjelovao u prepadu u kojem su sudjelovala dvojica maskiranih, a on po optužnici bio naoružan pištoljem, dok je za nedozvoljeno posjedovanje eksploziva osuđen na godinu dana zatvora.


Sud je obojici produžio pritvor, a vrijeme provedeno u njemu uračunava im se u izrečene kazne. To znači da se Vidmaru u zatvorsku kaznu uračunava oko 13 mjeseci provedenih u istražnom zatvoru, a Šojatu oko mjesec i pol dana.


Mora vratiti novac




Vijeće suca Domagoja Vučkova odredilo je i da se Vidmaru oduzima oko 155 tisuća kuna na ime koristi iz prepada, što znači da je dužan namiriti tu svotu. Postane li ova presuda pravomoćna, Vidmar je dužan i platiti oko 13 tisuća, a Šojat oko 21 tisuću kuna na ime troškova kaznenog postupka i vještačenja.


Sud je u svojoj presudi Vidmara oglasio krivim da je – umjesto sa Šojatom, kako je tvrdilo tužiteljstvo – zajedno s nepoznatom osobom počinio razbojništvo nad vlasnikom zlatarnice »Kristijan« u Novom Vinodolskom i njegovom suprugom. Dvojica razbojnika su 28. kolovoza prošle godine, oko 22 sata, zaskočila par na ulazu u zlatarnicu na Korzu hrvatskih branitelja, te ženi istrgnuli torbicu s nakitom. Vidmar je uhvaćen na mjestu događaja i detaljno je u svojoj obrani ispričao sve oko prepada, tereteći sebe i Šojata. Senjanin, uhićen kasnije, tvrdio je pak na suđenju da je bezrazložno optužen, jer nije počinio razbojništvo.


Obrazlažući donesenu presudu, sudac Domagoj Vučkov je naglasio da Vidmarovo priznanje ipak nije potpuno suglasno s inkriminacijama tužiteljstva i onim što tvrde žrtve prepada. Sudsko vijeće je neuvjerljivim ocijenilo Vidmarovu obranu kako nije znao da će njegov kompanjon uporabiti pištolj, tako što će njime udarati vlasnika zlatarnice, a nema indicija da se Vidmar tome protivio. Vidmar je tvrdio i da nije on, nego Šojat, ženi istrgnuo torbu s nakitom, kako je Zagrepčanina sve do posljednjeg dana suđenja i teretilo tužiteljstvo, a onda »okrenulo« optužbu.


Brojni svjedoci


Zlatarka je pak tvrdila da je upravo prvi razbojnik bio usmjeren na nju, da ju je uhvatio rukama za vrat i gurao u zlatarnicu. Nevjerodostojnim je sud ocijenio i Vidmarovo obrazloženje da zapravo i nije htio počiniti razbojništvo, ali da je na to bio prisiljen, ne želeći reći ime »opasne osobe« pod čijim je pritiskom sudjelovao u prepadu s, kako je tvrdio, Šojatom.


Sudac Vučkov ukazao je da je Šojata kao razbojnika teretio samo Vidmar, koji je takvu izjavu dao odmah nakon uhićenja, te činjenica da je nekoliko rukavica, kao i potkapa, pronađeno u njegovim dvama vozilima, kombiju i pick-upu. Pet osoba dalo je Šojatu direktni alibi, navodeći da su ga u vrijeme kada se dogodio prepad vidjeli na ili kod njegovog ranča u zaleđu Senja. Bilo je i svjedočenja da mu je u kritično vrijeme bio pokvaren kombi »peugeot«, za koji je Vidmar tvrdio da su se njime vozili do mjesta razbojništva.


Tri svjedoka su rekla da je drugi razbojnik bio viši od Šojata, a među njima i sam vlasnik zlatarnice. Sudac Vučkov podsjetio je kako je posljednji svjedok sa suđenja rekao da je u kritično vrijeme vidio maskiranog čovjeka koji je trčao prema kombiju kojim je nastavio dalje, ali da to sigurno nije bio Šojat, kojeg inače poznaje, već je to »bio sasvim drugi tip, dosta viši od Šojata, ali mnogo slabije građe«.


Rukavice za šumu


– Sud je pažljivo ocjenjivao iskaze svjedoka, a oni su međusobno suglasni i nadopunjuju se – podvukao je sudac Vučkov, naglašavajući da sud nije našao dokaze koji bi ukazali na nevjerodostojnost tih 11 svjedoka koji su govorili u prilog ekskulpacije Šojata. Predsjednik sudskog vijeća istaknuo je da na torbi koja je ostala na mjestu događaja, a koristio ju je navodno i Šojat, kao i na kapi, koju je također on rabio, nisu nađeni biološki tragovi koji bi ga teretili. Ni telekomunikacijsko vještačenje, lociranje Šojatovog mobitela u kritično vrijeme, nije potvrdilo optužbu protiv njega kao razbojnika, dapače.

U njegovom kombiju i pick-upu nađena su četiri para rukavica i potkapa, po njega inkriminirajuća, ali je sud ocijenio neživotnom situaciju da bi Šojat nakon razbojništva dao si truda, promijenio vozila (pustio kombi i sjeo u pick-up) i sakrio otetu zlatninu, ali zaboravio sakriti rukavice.


A, uostalom, one mu inače služe za rad s drvima u šumi. Jedan od dvojice svjedoka, koji su vidjeli bijeg razbojnika s mjesta događaja kombijem, rekao je da je to vozilo bilo bijele boje i iste marke kao Šojatov kombi. No, sud je zaključio kako je moguće da mu se u mraku samo učinilo da je takve boje, a da je zapravo bilo boje bijele kave, kako je to rekao drugi svjedok bijega maskiranog neznanca.