Branio se šutnjom

ZLOČIN NA ZRĆU Hoće li ubojicu izručiti britanskom pravosuđu znat će se nakon podizanja optužnice

Suzana Bandić

Dino Stanin/PIXSELL

Dino Stanin/PIXSELL

Pritvor je 26-godišnjem Douglasu Caneu određen je po dvije zakonske osnove – zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od bijega, rekao je sudac istrage Hrvoje Visković



ZADAR Britancu Douglasu Caneu (26), osumnjičenom za ubojstvo i dvostruki pokušaj ubojstva svojih sunarodnjaka na plaži Zrće u srijedu rano ujutro sudac istrage Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković odredio je istražni zatvor u trajanju od 30 dana.


Pritvor mu je određen je po dvije zakonske osnove – zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od bijega, rekao je sudac istrage Hrvoje Visković te je podsjetio kako je osumnjičenik uhvaćen u pokušaju bijega i dodao kako su svjedoci koje još treba ispitati zapravo osobe koje su bile u njegovu društvu u trenutku izvršenja kaznenog djela za koje ga se tereti.


– Svjedoci su važni u rasvjetljavanju svih okolnosti ovog slučaja, jer osim osobe koja je preminula, imamo još dvoje oštećenih koji su ranjeni, istaknuo je istražni sudac Visković te je pojasnio kako je prerano govoriti o izručenju osumnjičenika britanskom pravosuđu iz razloga što se radi o složenoj proceduri koja slijedi tek nakon podizanja optužnice, odnosno nakon što državno odvjetništvo prikupi sve dokaze potrebne za optuženje.




Douglas Cane branio se šutnjom i pred policijom i pred županijskim državnim odvjetnikom gdje je ispitan u nazočnosti odvjetničkog tima Matić i partneri koje je sam angažirao u Novalji.


– Mi dvojimo da postoji objektivno relevantan stupanj krivnje da je baš naš klijent počinio kaznena djela koja mu se kaznenom prijavom stavljaju na teret. On je strani državljanin pa određivanje istražnog zatvora u tom segmentu ima opravdanost. U sklopu istrage sudac istrage treba ispitati četiri svjedoka što smatramo da će ići vrlo brzo. U ovom ranom dijelu postupka, u interesu našeg klijenta pa i samog tijeka istrage, nismo u mogućnosti iznositi više detalja, rekla je Dubravka Krklec, odvjetnica iz novaljskog odvjetničkog ureda Matić i partneri.


Zločin se dogodio na plaži Zrće, ispred kluba Kapypso, u dijelu koji je pod video-nadzorom. Upravo snimka sukoba bila je presudna u otkrivanju identiteta krivca za smrt 26-godišnjeg Uga Wilsona te teško ranjavanje njegovog 26-godišnjeg prijatelja i lakše 21-godišnjaka. Osumnjičeni, ubijeni i ozlijeđeni su državljani Ujedinjene Kraljevine. U trenutku zločina osumnjičenik je bio obučen u kupaće hlače do koljena, a vrlo vještim zamasima nožem u svega par trenutaka uspio je zadati dvojici sunarodnjaka više uboda i porezotina. Potom se dao u bjeg, a kamera ga je zabilježila na obližnjem parkiralištu gdje je za bijeg s mjesta zločina iskoristio sunarodnjaka na motoru koji nije niti znao za događaj. Kako bi zavarao policiju crnu gustu kosu obrijao je na ćelavo, no nije bio dovoljno dosjetljiv i brz jer je uhvaćen na graničnoj kontroli Zračne luke Resnik kod Splita u četvrtak ujutro, a policija ga je identificirala 14 sati od događaja.


Ubijeni Ugo na popularni britanski festival elektronske glazbe Hideout došao je s djevojkom. Treći Britanac (26) koji je zbog pet ubodnih rana u gornjem dijelu tijela bio u životnoj opasnosti oporavlja se u zadarskoj bolnici.