Ratni zločin

Vesna Škare-Ožbolt: Treba tražiti da Srbija sudi Zoranu Tadiću, krvniku Škabrnje

Boris Pavelić

Foto Zadarski list

Foto Zadarski list

Nije mi jasno zašto su objavili kaznenu prijavu, i tako mu omogućili da pobjegne, kaže Škare-Ožbolt



ZAGREB Hrvatska treba tražiti da Srbija sudi Zoranu Tadiću, osumnjičenom za pokolj 43 civila i branitelja Škabrnje u studenome 1991, izjavila je za naš list bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, koja je u svojem mandatu vodila kompliciranu, ali uspješnu akciju izručenja Dragana Vasiljkovića iz Australije.


Zoran Tadić, ratni zapovjednik Dobrovoljačkog voda Teritorijalne obrane Benkovac, živio je u Australiji od 1992. Nakon što je policija u Zadru u siječnju ove godine na konferenciji za novinare objavila da je protiv njega podnijela kaznenu prijavu za ratne zločine u Škabrnji, pobjegao je u Srbiju i tako izbjegao izručenje Hrvatskoj. Prema objašnjenjima koja je naš list dobio iz Ministarstva pravosuđa, to se dogodilo zato što Hrvatska nije imala pravne osnove tražiti izručenje Tadića iz Australije, jer Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Splitu nije pokrenulo postupak protiv Tadića.


Prošlog tjedna, dva i pol mjeseca nakon što je kaznena prijava podnesena, naš je list objavio kako se ne može ustanoviti je li ŽDO Split pokrenulo postupak protiv Tadića. Dan nakon članka našeg lista, iz te su institucije objavili kako su pokrenuli istragu. Osim pokretanja istrage, nadležnome sucu Županijskog suda u Splitu podnijeli su i “prijedlog za određivanje istražnog zatvora, s obzirom da iz prikupljenih podataka proizlazi da je okrivljenik u bijegu i zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke”, objavilo je ŽDO Split.




No istraga je zakašnjela, jer je Tadić u Srbiji, a ta zemlja svoje državljane ne izručuje Hrvatskoj. Vesna Škare Ožbolt kaže kako je progon Tadića trebao ostati tajan dok se ne zatraži njegovo izručenje iz Australije.


“Nije mi jasno zašto su objavili kaznenu prijavu, i tako mu omogućili da pobjegne”, kaže.


“Sada se može još samo to da Hrvatska službeno zatraži neka Tadiću sudi Srbija, a da Hrvatska na suđenju ima svoje promatrače. Tako je bilo i na suđenju za Ovčaru i za Lovas. Ako Srbija želi u EU, neka sudi za ratne zločine”, komentirala je za naš list bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt.


No jedna je nevladina organizacija odavno pretekla hrvatske službene institucije: beogradski Fond za humanitarno pravo (FHP) još je 18. ožujka zatražio da Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije ispita Tadića i pokrene predmet.