Optužen za 18 teških krađa

Uporan, ne baš i uspješan: Riječanin sijao strah po frizerskim salonima

Slavica Kleva

Provalama jedva da je uspijevao skupiti za pivo i ćevape / Snimio Marko GRACIN

Provalama jedva da je uspijevao skupiti za pivo i ćevape / Snimio Marko GRACIN

Mladi kriminalac »specijalizirao« se za provale u frizerske salone iz kojih bi ukrao par stotina kuna uz štetu od nekoliko tisuća. Čak četiri puta provaljivao je u lokal u Ulici Braće Stipčić



RIJEKA U samo dva mjeseca Kristijan Kranjčec (23) je počinio 18 teških krađa držeći se objekata u ulicama Gornje i Donje Vežice, Šetališta XIII divizije na Pećinama, no, ni Vojak mu nije bio mrzak.


Općinsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu tereteći Kranjčeca za osamnaest teških krađa ali i kazneno djelo računalne prijevare. Kranjčec se nalazi u istražnom zatvoru, utvrđeno je da je u dva navrata do sada osuđivan zbog kaznenih djela protiv imovine, a u tijeku su još tri kaznena postupka koja se na Općinskom sudu vode protiv njega zbog istovrsnih kaznenih djela.


Ispitan na tužilaštvu, Kranjčec je u cjelosti priznao sva kaznena djela detaljno opisavši tijek kriminalnog postupanja.


Kuna po kuna Via Roma




U sitnim noćnim satima čak četiri puta provalio je u isti frizerski salon smješten u Ulici Braće Stipčić u nepuna dva mjeseca. Nesretnoj obrtnici više je štete nanio razbijanjem stakala nego li se domogao nekih većih vrijednosti.


U noći 10. travnja ove godine otvorio je bravu salona, pa iz njega ukrao registar blagajnu s pologom od 200 kuna, iz prostorije garderobe iščupao viseći drveni ormarić i tako ženu oštetio za tisuću kuna. Nije se ni oporavila od prve provale, dva dana kasnije Kranjčec ponovo provaljuje u isti frizerski salon, ovaj puta razbija staklo pa se provlači kroz napravljen otvor, a iz ladice ormara iz plastične posudice krade 300 kuna u kovanicama od 5 kuna, iz druge posude 500 kuna sveukupno je oštetivši za 800 kuna.



No, tog istog dana s ukradenom bankovnom karticom otišao je do bankomata HPB na Donjoj Vežici i uz pomoć PIN-a zatečenog u novčaniku, podignuo čovjeku s računa 1.700 kuna, ispeglavši karticu u četiri navrata. Zamjenica Općinske državne odvjetnice predlaže zatvorsku sankciju, da se Kranjčecu nakon suđenja izrekne jedinstvena zatvorska kazna u trajanju jedne godine i deset mjeseci.



Pet dana kasnije, Kranjčec opet provaljuje u isti frizerski salon, opet razbija staklo koje je obrtnica u međuvremenu popravila, provlači se u prostor kroz rupu koju je napravio s ciljem da provali u aparat za tople napitke. Provalio je u aparat, uzeo kompletan mehanizam, »žetonjeru«, koja sama vrijedi 3 tisuće kuna, uzima novac u papirnatim apoenima i kovanicama pa vlasniku aparata napravi štetu u iznosu četiri tisuće kuna. Još jednom je Kranjčec provalio u isti salon ali tada više ništa nije našao.


Tijekom noći u travnju provaljuje u lokal u Ulici Franje Belulovića, razbija staklo da bi ukrao dvjestotinjak kuna sitnog kovanog novca. Istu noć provaljuje u lokal brze prehrane smješten u Ulici Zdravka Kučića. I tom vlasniku krade sitniš, no, i razbija staklo kako bi se provukao u prostor.


Pokušaji i greške


Kao da su optuženom Kranjčecu fetiš frizerski saloni, jer ne staje, dolazi do salona u Ulici Vlade Grozdanića i vlasnici razbija troslojno termopan staklo na ulaznim vratima i iz kartonske kutijice krade polog od 260 kuna. U isti salon vraća se mjesec dana kasnije, opet razbija skupocjeno troslojno staklo ali ne nalazi ništa. Par noći kasnije vraća se u Ulicu Braće Stipčić, do drugog frizerskog salona, također razbija staklo na ulaznim vratima ali ništa ne nalazi pa izlazi. Iste noći provalio je u frizerski salon u Ulici Nike Katunara. I toj vlasnici napravio je štetu, razbio je staklena vrata ali ništa nije našao.


U prijepodnevnim satima potkraj lipnja ove godine, našao se u Ulici Šetalište XIII divizije. Razbio je suvozačko staklo na parkiranom automobilu Opel Corsa jer je ugledao novčanik pa nije dvojio, ukrao ga je i oštetio vlasnika za 1.500 kuna. Početkom srpnja u Marohnićevoj ulici iz parkiranog automobila marke VW golf razbivši staklo na suvozačkim vratima, ukrao je kožni novčanik u kojem se nalazila osobna iskaznica, kartica žiro računa PBZ-a , pričinio je štetu vlasniku u iznosu 800 kuna.