Džemal Merdanović

Ubojica jecao na suđenju za horor na Zametu: Izbo sam Milku, žao mi je, ali imao sam sinkopu

Fiore Vežnaver

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Pitate me koliko uboda sam zadao žrtvi? Nemam pojma što je bilo, bio sam izvan sebe. Da mogu, vratio bih vrijeme natrag, iako sam patio, tvrdi Džemal Merdanović, zvani Đemo



RIJEKA Uzeo sam špatole kako bih ih očistio na sudoperu u dvorištu, kada je naišla Milka. Vrata su se zalupila i vidio sam nju. Sve mi se tada skupilo u glavi, sve ono što su nam ranije napravili. Ne znam što mi je bilo… Uzeo sam nož… Ne znam što sam napravio… Kao da sam pao u sinkopu. Dogodilo se u trenu, samo mi se zacrnilo u glavi… Nisam bio svjestan sebe. Ne znam što se dogodilo. Ništa nisam vidio. Pitate me koliko uboda sam zadao žrtvi? Nemam pojma što je bilo, bio sam izvan sebe. Da mogu, vratio bih vrijeme natrag, iako sam patio. 


Izjavio je to Džemal Merdanović (73), iznoseći svoju obranu prvog dana suđenja na kojem sjedi na optuženičkoj klupi kao okrivljeni za ubojstvo, jezivi zločin na Gornjem Zametu prošlog ljeta, kada je hladnim oružjem nadomak svoje kuće usmrćena 55-godišnja Milka Grivičić. Optužen je za tzv. obično ubojstvo, što znači da mu prijeti kazna od 5 do 20 godina zatvora.


Sudi se i Džemalovoj supruzi Slavici Merdanović (62), koja je optužena za »sprječavanje dokazivanja«, u biti makinaciju oko nadzorne kamere i uređaja za snimanje na njihovom posjedu.


Poremećeni odnosi




Ubojstvo Milke Grivičić tragična je kulminacija dugogodišnjeg spora prvih susjeda oko prilaznog puta i poremećenih međususjedskih odnosa. Stravičan zločin dogodio se 31. srpnja prošle godine, oko 13 sati, na adresi Stari put 13a na Gornjem Zametu.


Milka Grivičić smrtno je ranjena nožem pred kućom u kojoj je živjela njena majka, na prilaznom putu koji vodi i do ulaznog praga kuće prvih susjeda, Merdanovića. Džemal se tereti da je sačekao Milku Grivičić u trenucima kada je prolazila uskim puteljkom, idući prema kući, do svoje majke. Dok je hodala stazom – oko čijeg vlasništva su dvije obitelji vodile spor i na sudu – napao ju je nožem dužine 32 centimetra. Zadao joj je više ubodnih rana na gornjem dijelu tijela, ozljede kojima je nesretna žena brzo podlegla.


Džemalova supruga Slavica optužena je da je nakon ubojstva isključila i sakrila uređaj za video-snimanje povezan s nadzornim kamerama u dvorištu. Tereti se da je to učinila znajući da su kamere mogle zabilježiti ubojstvo koje je počinio njen suprug. Tereti se da je video-snimač sakrila na dno košare s prljavim rubljem. Tužiteljstvo je tereti da je policiji prije pretrage lagala da je snimač pokvaren i da ne zna gdje se sada nalazi.



Već su prvi nalazi istrage pokazali da se u pozadini zločina nalaze neriješeni imovinsko-pravni i narušeni međususjedski odnosi, te da između Merdanovića i obitelji žrtve postoji višegodišnji spor vezan za korištenje prilaznog puta, jedinog kojim se može doći do povezanih kuća obitelji ubojice i žrtve.


Đemina emotivna obrana


Zbog toga su Merdanovići upućivali prijetnje i Milki Grivičić i njenoj majci Anki Jakovljević, tako da je protiv dvoje Merdanovića tužiteljstvo podignulo više optužnica zbog tog kaznenog djela (trenutno je protiv njih u tijeku šest sudskih postupaka). Slavica Merdanović je godinu prije ubojstva bila je pritvorena pod sumnjom da je prijetila majci usmrćene Milke Grivičić da će je ubiti i krenula krampom na nju.


No, bit ovog slučaja jest da postoji pravomoćna presuda Općinskog suda u Rijeci iz 2013. godine kojim je uknjiženo pravo služnosti staze, na kojoj se dogodilo ubojstvo, u korist Milke Grivičić, formalne vlasnice kuće uz Merdanovićevu. To znači da joj je sud odobrio korištenje puteljka, jedinog puta kojim može stići do svoje kuće.


– Koliko je Milka donosila problema mojoj obitelji, to čovjek ne može opisati. Da je netko drugi na mom mjestu, već bi odavno to napravio – konstatirao je Merdanović.


Umirovljeni varilac, rodom iz Bosanske Gradiške, zvan »Đemo«, u svojoj emotivnoj obrani, rastrganoj i često bez reda, obilježenoj i suzama, iznio je niz detalja i događaja iz prošlosti iz susjedskog suživota s obitelji ubijene, pokušavajući prikazati da je zapravo njegova obitelj bila žrtva maltretiranja Milke i njenih bližnjih.


Sutkinja Ika Šarić pitala je optuženika da pojasni slučaj što se zbio nekoliko godina prije ubojstva, kada je njegova supruga prijetila eksplozijom plina, držeći u ruci upaljač, kada je stigao sudski izvršitelj kako bi osposobio za nesmetan prolaz prilazni put na kojem je Merdanović i zavario kapiju.



– Ja sam profesionalni varilac i KV vatrogasac od 1960. godine, znam da plinska boca ne može nikome nauditi, samo u zatvorenom prostoru – objasnio je Merdanović prisutnima u sudnici. 


Gore nego u Manjači


– Meni je bilo gore nego u Manjači, što nam je sve obitelj Milke Grivičić radila – kroz suze je kazao Merdanović.


– Nema dana da nije vrijeđala i radila neprilike. Nazivala me balijom, naglašavala da sam musliman, govorila da mi je jedan sin umro od droge. Iz čista mira je provocirala – istaknuo je optuženik, koji se prisjetio i da ga je supruga jednom prilikom nazvala telefonom dok se nalazio na Pagu, te mu rekla da se tadašnji partner Milke Grivičić nasilno ponaša.


To je prijavljeno policiji, no Merdanović smatra da je poslije tužiteljstvo zataškalo taj slučaj. Ukazao je i da je Milkina obitelj zlorabila pravo služnosti prolaza puteljkom, te jednom prilikom betonirala prostor kojeg je on iskopao »za kanalizaciju i plin«.


Prema njegovim riječima, tadašnji Milkin partner ga je te prilike i vrijeđao pred policijom, govoreći mu da je mudžahedin i da će ga likvidirati. Merdanović se sjetio i da je dotični muškarac lani upravo za vrijeme utakmica svjetskog nogometnog prvenstva u kasnim večernjim satima uzimao u ruke bušilicu i berazložno bušio »njegov zid«. 


Držim se Kurana


Merdanović je podvukao on nije uzvraćao na prijetnje, jer mu vjera ne dozvoljava da se tako ponaša.


– Držim se Kurana, mogu vam ga donijeti – rekao je Merdanović, obraćajući se sutkinji Šarić. 


Džemal Merdanović je obrazložio da mu se na dan ubojstva »toliko toga skupilo«, da se zločin dogodio nakon što je popio više tableta za srce i tlak, pa mu je bilo slabo.


– Sve se dogodilo iznenada. Milka nije vidjela nož, niti sam ga ja vidio – konstatirao je okrivljeni za ubojstvo.



Sutkinja Ika Šarić upitala ga je da li je čuo da žrtva vrišti i zove upomoć.


Jako mi je bilo teško


– Zacrnilo mi se u glavi. Nisam bio svjestan što sam napravio. Shvatio sam to tek nakon nekoliko dana, tada mi je bilo jako teško – kroz suze je kazao Merdanović.


Porekao je da je nakon ubojstva vrijeđao majku ubijene, te prijetio da će ubiti i nju.


Odbacio je i tvrdnju da je Milki u zadnjim trenucima njenog života rekao: »Koga ćeš ti prijavljivat!?«


– Samo sam mlatio rukama i rekao: »Gotovo je…« Poslije sam otišao na cestu, sjeo i čekao policiju – zaključio je Merdanović.


Sutkinja Šarić mu je skrenula pažnju i da je ubio Milku Grivičić za vrijeme kušnje nakon uvjetne osude.


– Inače je govorila: »Prijavljivat ću vas dok vas ne smjestim u zatvor!« No, da sam znao da će se ovo dogoditi, radije bih se odselio. Ispričavam se obitelji žrtve, ako nešto mogu popraviti, učinit ću to, ne mogu živjeti s onim što sam napravio. Otad sam smršavio 20 kilograma, ne mogu ni jesti ni spavati – zaključio je Merdanović.


Nakon što je optuženi za ubojstvo okončao svoju obranu, pozlilo je njegovoj supruzi, pa je stigla i ekipa Hitne pomoći koja ju je u kolicima odvezla sa suda. Raspravni dan predviđen je i za utorak, no moguće je da će se, ne pojavi li se Slavica Merdanović u sudnici, protiv nje postupak razdvojiti, kako se ne bi prekidao proces za ubojstvo.