Brutalno krvoproliće

Ubojica Smojver u kući držao cijeli arsenal oružja, supruga ubijenog ogorčena na pravosudni sustav

Ante Matijević

I jučer je policija osiguravala mjesto zločina / Foto Ante MATIJEVIĆ

I jučer je policija osiguravala mjesto zločina / Foto Ante MATIJEVIĆ

Vesna Salopek Rakić skočila je s balkona, uspjela je slomljenih nogu dopuzati do zidića ispod kuće gdje se sakrila i tako se spasila. Sada se oporavlja na riječkoj Traumatologiji, no šok koji je doživjela nemjerljiv je i neopisiv. Jučer se proširila vijest da je bivša supruga policiji prijavila Smojvera zbog nezakonitog držanja oružja, ručnih bombi, pištolja i kalašnjikova, no policija je prijavu demantirala



RIJEKA/BARBAT – Dok se ranjeni liječnik Siniša Rakić u nedjeljno jutro, na pragu kuće posljednjim snagama borio za život, njegova supruga Vesna Salopek Rakić skokom s balkona spasila si je život. Odmah poslije rafalne paljbe, skočila je s balkona prvoga kata kuće gdje se zbio zločin, visine oko četiri metara, na betonski pločnik. Potom je, slomljenih nogu, uspjela dopuzati do jednog zidića ispod kojeg se skrila i na taj način spasila. Kada je došla policija, transportirali su je do kola hitne pomoći te je helikopterom prevezena u riječku bolnicu.


Jučer smo pokušali razgovarati s teško ozlijeđenom Rakićevom suprugom koja se nalazi na odjelu traumatologije i kako doznajemo, oporavak koji će dugo trajati, ide u dobrom smjeru, ali šok koji je doživjela, ubojstvo supruga, nemjerljiv je i neopisiv. Izgubila je supruga u sumanutim okolnostima, a jučer ju je, neslužbeno doznajemo, u bolnici posjetila policija.


Kobno jutro


Vesna Salopek Rakić, kako doznajemo, ogorčena je i na pravosudni sustav. Prijetnje susjeda Srđana Smojvera nisu bile tek usputni događaji, već su se nizale godinama, na koncu rezultirale i kaznenom prijavom. Stoga i razumijemo njezinu želju da tugu i veliku bol u ovom trenutku ne dijeli s javnošću.




Dr. Rakić brutalno je smaknut hicima iz kalašnjikova, a upravo oružje, točnije arsernal oružja koje je Smojver neometano držao u kući otvara mnoga pitanja. S obzirom da se u kuloarima proširila vijest da je bivša supruga policiji prijavila Smojvera zbog nezakonitog držanja oružja u kući, ručnih bombi, pištolja i kalašnjikova, potražili smo odgovor u policiji. Temeljem našeg upita promptno je stigao odgovor koji prenosimo u cijelosti: »Prema evidencijama koje se vode u mjesno nadležnim policijskim postajama ove Policijske uprave, obavještavamo vas da nema zabilježenih prijava policiji o tome da osoba koju navodite u upitu posjeduje oružje«.


Mještani Barbata i jučer su prepričavali krvoproliće u svom mjestu, no malo tko je želio nešto javno komentirati. Po riječima Rakićevih i Smojverovih susjeda, policija je vrlo brzo došla i počela osiguravati mjesto zločina. Sve okolne kuće, kažu, bile su evakuirane, a malobrojni stariji sumještani, koji su se zatekli u svojim kućama, morali su biti zatvoreni u njima. Prvotno su susjedi bili u šoku te su krenuli prema Kaštelu, prema moru, a policija je blokirala prilično veliko okolno područje. Mještani i susjedi vratili su se svojim kućama tek kada se cijela ova tragična drama odigrala do kraja, negdje oko 21 sat.


Što je uzrok ovom tragičnom događaju, jedan od susjeda nije mogao reći. Moguće je da su postajale neke prijave ili tužbe, kažu, negdje je sigurno bio problem, ali razmirica i svađa ili nečega sličnog nikada nisu vidjeli niti čuli. Toga kobnog jutra, kaže jedan od susjeda, doktor i njegova supruga, vjerojatno su došli pripremiti i očistiti apartman koji su iznajmljivali gostima.


Balkon s kojega je skočila Vesna Salopek Rakić


Balkon s kojega je skočila Vesna Salopek Rakić



– Ovako nešto nismo mogli ni zamisliti u ovom mirnom mjestu jer smo Srđana znali, pozdravljali smo se i bio je zaista pozitivna osoba – kazali su nam u Barbatu. Ostali susjedi koje smo sreli nisu bili raspoloženi za bilo kakav komentar nemilog događaja, te su tvrdili kako zapravo ništa nisu vidjeli jer su morali napustiti svoje kuće.


Zid ispod kuće gdje se Vesna Salopek Rakić uspjela sakriti u strahu od ubojice


Zid ispod kuće gdje se Vesna Salopek Rakić uspjela sakriti u strahu od ubojice



Nakon ubojstva, Srđan Smojver navodno se vratio u svoj stan u prizemlju i zabarikadirao. U pokušaju da ga primire i privole na predaju, pristigli su i njegovi prijatelji ili poznanici. Kratko su kazali kako su se sa Srđanom družili i odlazili u teretanu te su sve pokušali napraviti da se preda. Međutim, to se nije dogodilo.



Prije no što se ubojica Srđan Smojver koji je živio u prizemlju te kuće, popeo na prvi kat, gdje je bio Rakićev apartman, pustio je svojih osam ili devet mačaka, kako ne bi stradale – ispričao nam je jedan od Smojverovih susjeda. Napomenuo je kako je Smojver obožavao svoje mačke s kojima je i živio. Također su susjedi rekli kako je Smojver, koji ima završenu srednju pomorsku školu, stan u prizemlju kupio prije četiri ili pet godina, te da je radio na platformama. U zadnje vrijeme, kažu, nije radio.



Jučer su događajem šokirani bili i svi djelatnici Psihijatrijske bolnice Rab u kojoj je radio dr. Siniša Rakić. Pomoćnica ravnateljice ove ustanove, dr. sc. Sanja Katalinić kazala nam je da je dr. Rakić bio izuzetan čovjek i radnik.


Izuzetan čovjek i radnik


– Ne samo da je volio svoje pacijente nego je to vrijedilo i u obrnutom smjeru, pacijenti su njega voljeli i jako cijenili upravo zbog staloženosti i mirnoće u pristupu. Bio je izuzetno kvalitetan čovjek u svakom pogledu, kratko nam je kazala Katalinić.


Razgovarali smo i s bivšom predstojnicom Klinike za psihijatriju KBC-a Rijeka prof. dr. Tanjom Frančišković kod koje je dr. Rakić specijalizirao psihijatriju.


– Ne mogu vjerovati da ga nema. Bio je uvijek zainteresiran za specijalizaciju i ono što nedvojbeno mogu potvrditi, riječ je o nekonfliktnom čovjeku. Nakon specijalizacije vratio se na svoj Rab, jer je zapravo dr. Rakić bio rapski specijalizant, vratio se u matičnu kuću i kako doznajem, postao u međuvremenu šef jednog odjela, vrlo je vrijedan. Šokirani smo spoznajom da je ubijen, kazala nam je dr. Frančišković.


Dr. Siniša Rakić bio je sudionik Domovinskog rata nakon kojeg je sredinom devedesetih godina došao na Rab kao liječnik specijalist psihijatar. Zamjenik ravnateljice Psihijatrijske bolnice Rab Gordan Bošković kazao nam je kako je dr. Rakić tijekom svog rada u bolnici radio u nekoliko odjela.


– Cijenili smo ga kao čovjeka, liječnika, stručnjaka u svom poslu koji je bio požrtvovan prema svojim pacijentima – rekao je Bošković.



Jučer je na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku obducirano tijelo ubijenog dr. Siniše Rakića ali i Srđana Smojvera. Dežurni doktor sudske medicine Valter Stemberga kratko je rekao da je dr. Rakić stradao nasilnom smrću, riječ je o ubojstvu, usmrćen je mecima iz rafaljne paljbe. Srđan Smojver aktivirao je ručnu bombu od koje je smrtno stradao.



Na svojem zadnjem radnom mjestu radio je dr. Rakić kao voditelj Odjela za akutna i krizna stanja. Gotovo svakodnevno susretao se s akutnim psihičkim bolesnicima i osobama koje su se nalazile u kriznim životnim stanjima i situacijama, te s osobama koje su bile pod velikim stresom. Dr. Gordan Bošković napominje kako je rad s takvim pacijentima vrlo težak i zahtjevan. Još je jednom istaknuo kako je dr. Rakić bio požrtvovan prema svojim pacijentima te je imao sve odlike ne samo kao liječnik već i kao čovjek. Napomenuo je kako su ga zaposlenici bolnice izrazito cijenili i poštovali. Svi su utučeni zbog ovoga što se dogodilo. Dr. Bošković demantirao je navode iz nekih medija da je ubojica Srđan Smojver bio Rakićev pacijent. Kazao je kako Smojver nikada nije bio niti pacijent dr. Rakića niti pacijent nekog drugog odjela bolnice. Ovim putem, u ime svih djelatnika bolnice, izrazio je Bošković sućut svim članovima obitelji, prijateljima i poznanicima dr. Rakića.


Bivši susjedi na Gornjoj Vežici o Srđanu Smojveru imaju samo riječi hvale / Foto Sergej DRECHSLER


Bivši susjedi na Gornjoj Vežici o Srđanu Smojveru imaju samo riječi hvale / Foto Sergej DRECHSLER