Policijska akcija

UHIĆENI ZBOG ABORTUSA Liječnik i medicinska sestra u pritvoru. Osumnjičeni i da su potaknuli tri pobačaja

Hina

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Obavljanje prekida trudnoće u neovlaštenim zdravstvenim ustanovama je kazneno djelo i predstavlja nepotreban zdravstveni rizik za pacijenticu“, izvijestila je policija na svojoj internetskoj stranici.



ZAGREB – Zagrebačka policija uhitila je 54-godišnjaka i 51-godišnjakinju koje tereti da su obavili tri prekida trudnoće u neovlaštenoj „poliklinici na području Zagrebačke županije“.


Neslužbeno se doznaje da su u pitanju liječnik i medicinska sestra, a nakon uhićenja velikogorički Županijski sud odredio im je jednomjesečni istražni zatvor, zbog opasnosti da na slobodi ne bi ponovili nedjelo.


Policija sumnja da su 54-godišnjak i 51-godišnjakinja tijekom ove godine „potaknuli tri osobe na prekid trudnoće, koji su potom uz njihov pristanak obavili u poliklinici koja nije na popisu zdravstvenih ustanova u kojima je moguće obaviti prekid trudnoće“.




Pritom su bili „svjesni da u navedenoj poliklinici nisu ovlašteni obavljati prekide trudnoće“ jer ona nema status bolnice, izvijestilo je državno odvjetništvo.


Po okončanju kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su privedeni pritvorskom nadzorniku, dok je posebno izvješće podnijeto nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici, ističu u policiji.


U zagrebačkoj policiji kažu da nastavljaju kriminalističko istraživanje kako bi utvrdili ima li još žena koje su prekid trudnoće obavili u toj neovlaštenoj poliklinici.


„Prekid trudnoće u Republici Hrvatskoj na zahtjev pacijentice obavlja se do 10. tjedna trudnoće, legalan je i dostupan svakoj pacijentici u ovlaštenim ustanovama. U Republici Hrvatskoj 29 bolničkih zdravstvenih ustanova pruža legalnu uslugu prekida trudnoće, od čega su dvije privatne, a njihov popis možete pronaći na poveznici: https://zdravstvo.gov.hr/kontakti/kontakti-zdravstvenih-ustanova/1478


Obavljanje prekida trudnoće u neovlaštenim zdravstvenim ustanovama je kazneno djelo i predstavlja nepotreban zdravstveni rizik za pacijenticu“, izvijestila je policija na svojoj internetskoj stranici.


Navode i da im se svi koji imaju saznanja vezana uz protupravne prekide trudnoće mogu obratiti na broj 192 ili putem elektronske pošte [email protected].