Profesor i dva pomorca

Trojica Šibenčana u riječkom zatvoru zbog napada kod Senja: Prema Rijeci krenuli iz Splita radi – provoda?

Fiore Vežnaver

Trojica Šibenčana poriču da su počinili delikt za koji se terete. Ne spore da su navijači »Hajduka«, ali tvrde da zapravo i nisu pripadnici Torcide u punom smislu riječi



RIJEKA U riječki zatvor smještena su jučer trojica mladića koje je policija uhitila pod sumnjom da su bili dio veće organizirane skupine huligana, navijača »Hajduka«, koja je u noći na nedjelju u blizini mjesta Bunica kod Senja postavila barikade i iz zasjede napala riječke navijače koji su se vraćali iz Splita, kao i kombi s labinskim rukometašima. Iza rešetaka su završila trojica Šibenčana: Luka Mrčela (27), za kojeg se navodi da je profesor, Jerko Pešić (21), Šibenčanin koji sada ima adresu u mjestu Čista Velika (Vodice), a po zanimanju je nautičar sa završenom srednjom pomorskom školom i Damir Rak (21), student za kojeg se također navodi da je završio srednju pomorsku školu. Dosad nisu osuđivani.


Trojicu je policija jučer poslijepodne privela sutkinji istrage Županijskog suda u Rijeci Kseniji Zorc koja je prihvatila prijedlog tužiteljstva i odredila im istražni zatvor zbog opasnosti da bi ostankom na slobodi mogli utjecati na svjedoke i supočinitelje kaznenog djela koji još nisu otkriveni i ispitani, te ponoviti kazneno djelo. Određena je i visina jamstva od po 30 tisuća kuna, čijim plaćanjem mogu biti pušteni da se u daljnjem postupku brane sa slobode.


Riječko Općinsko državno odvjetništvo trojicu sumnjiči za kazneno djelo izazivanje nereda, uključujući i stavak kojim se tretira kazneno djelo počinjeno iz mržnje, uz uporabu opasnog oruđa i dovođenje u opasnost života i zdravlja ljudi. Kazneni zakon za ovaj delikt predviđa kaznu od šest mjeseci do pet godina.


Tridesetak napadača




Trojica Šibenčana poriču da su počinili delikt za koji se terete, tvrde da su nevini i da nisu sudjelovali u cestovnom napadu. Ne spore da su navijači »Hajduka«, ali tvrde da zapravo i nisu pripadnici Torcide u punom smislu riječi, tvrde nam izvori bliski istrazi.


Damir Rak, Foto: R. BRMALJ


Damir Rak, Foto: R. BRMALJ



Pritvorena trojica su, koliko se može saznati, bili vozači automobila za koje se sumnja da su sudjelovali u navijačkom mučkom cestovnom prepadu. Šibenčani Mrčela, Pešić i Rak sumnjiče se da su kao pripadnici Torcide »zajedno i po prethodnom dogovoru s najmanje još 30-tak za sada nepoznatih osoba organizirali« napad na riječke navijače što se u noći na nedjelju, između ponoći i 20 minuta nakon toga, dogodio na Jadranskoj magistrali kod Bunice. Huligani se kaznenom prijavom terete da su »u nakani da nasiljem prema drugim osobama i stvarima ugrožavaju javni red, ispoljavajući netrpeljivost i nesnošljivost prema navijačima Rijeke«, stvaranjem prepreka na magistrali, osobnim vozilima i postavljanjem bačve, zaustavljali vozila što su dolazila iz pravca Senja i išla prema Rijeci.


Uz uporabu metalnih palica te kamenjem, staklenim bocama i bakljama-bengalkama huligani su oštetili šest vozila (dva kombija, tri osobna automobila i još jedno vozilo za koje se ne znaju pobliži podaci) kojima je putovalo 20-ak osoba. U kaznenoj prijavi precizira se kako je riječ o dva kombija »opel vivaro«, dva »opela espacea« i »golfu«. Tri vozila bila su riječke registracije, a po jedno daruvarske i pulske (kombi s labinskim rukometašima), dok za šesto vozilo nema tih podataka. Napadači se sumnjiče da su doveli u opasnost živote putnika tih vozila, osim što je pričinjena materijalna šteta.


U Rijeku na provod


Trojica osumnjičenih dovedena su jučer poslijepodne na sud nakon što su prije toga, poslije okončane policijske istrage, bili predvedeni na ispitivanje u riječko Općinsko državno odvjetništvo, gdje su iznijeli obranu, ali su poricali inkriminacije, tvrdeći da nemaju veze s napadom. Neslužbeno se saznaje kako su ispričali da su nakon utakmice u Splitu krenuli u provod prema Rijeci, te da su u jednom trenutku, nešto prije ponoći, naišli na policijski punkt u Senju, došavši iz smjera sjevera, Žute Lokve.


Prema njihovim riječima, tamo su im policajci, nakon što su ih legitimirali i identificirali, rekli kako nije uputno da idu dalje, pa su se okrenuli i otišli natrag za Šibenik. Tvrde, u biti, da se čak može smatrati da imaju alibi, s obzirom na to kada su bili na naplatnoj kućici na Žutoj Lokvi. Uhićeni su u ponedjeljak navečer, dva dana nakon ekscesa.


Jerko Pešić


Jerko Pešić



– Nismo uopće sudionici incidenta, nismo sudionici grupe. Na prvi znak da bi moglo doći do nasilja, na upozorenje službene osobe, vratili smo se prema kući. K tome, Zakon propisuje da onaj koji sudjeluje u mnoštvu koje postupa nasilno, a udalji se na zahtjev službene osobe prije no što je sam počinio nasilje, neće se kazniti za izazivanje nereda – napominje u ime obrane branitelj trećeosumnjičenog Raka, riječki odvjetnik Milenko Škrlec. Podvlači da Raku u pretresu kuće, okućnice, automobila i drugog, nisu pronađena navijačka obilježja, ni oruđe što bi se moglo dovesti u vezu s cestovnim napadom.


– Prema dostupnim saznanjima, trojica osumnjičenih ne samo da dosad nisu osuđivana, nego nisu evidentirani ni kao navijači-izgrednici i nemaju zabranu dolaska na utakmice – ukazuje Škrlec, koji se zasad, kao ni branitelj drugoosumnjičenog Pešića, odvjetnik Vlado Vladika, decidirano ne izjašnjava hoće li se žaliti na rješenje o istrazi i istražni zatvor, ili će pokušati ishoditi obranu sa slobode za osumnjičenog uplatom jamčevine, jer to ovisi i o potezima tužiteljstva.