Slučaj teške prometne nesreće

Suđenje Davidu Šteki: Pijan, bez vozačke dozvole, usmrtio pješakinju pa pobjegao

Slavica Kleva

Mjesto nesreće na Brašćinama, gdje je Šteko udario u nesretnu pješakinju / Snimio Fiore VEŽNAVER

Mjesto nesreće na Brašćinama, gdje je Šteko udario u nesretnu pješakinju / Snimio Fiore VEŽNAVER

Šteko, koji je nesreću izazvao 29. travnja na okretištu autobusa na Brašćinama, priznao je krivnju, ali je dodao da se s nekim dijelovima optužnice ne može složiti



RIJEKA  Poštovani sude, razumijem optužbu, kriv sam, ali ne onako kako mi se stavlja na teret, s nekim dijelovima optužnice se ne mogu složiti – kazao je jučer 30-godišnji David Šteko iz Rijeke pred predsjednicom vijeća, sutkinjom Petrom Primc.


Uvodnim govorom stranaka, zastupnice optužbe, zamjenice općinske državne odvjetnice Maje Božić Muškić i odvjetnika Slobodana Večerine koji zastupa Šteku, započelo je optuženom Šteki suđenje jer je teškim kršenjem propisa o sigurnosti prometa kao sudionik u cestovnom promatu izazvao  opasnost i prouzročio smrt jedne osobe, te pritom nije pružio pomoć osobi u opasnosti koju je sam prouzročio.


Prebrza vožnja


Riječ je o teškoj prometnoj nesreći koju je Šteko uzrokovao 29. travnja ove godine u večernjim satima u Kvarnerskoj ulici. Upravljajući osobnim automobilom fiat punto riječkih registracija, pripit, pri koncentraciji alkohola od 0,7 promila, premda mu je ranije izrečena pravomoćna zabrana upravljanja vozilom, Šteko se kretao ulicom brzinom od 88 km/h.




Dolaskom do kućnog broja 7 istoimene ulice gdje je kolnik u padu za 2 posto i gdje je ograničenje brzine 50 km/h, izlaskom iz desnog nepreglednog zavoja na ravnom dijelu ceste prednjim dijelom automobila udario je u pješakinju, 82-godišnju Nevenku Uzelac. Nesretna žena završila je na prednjem dijelu automobila, pala potom na kolnik i umjesto da je vozač stao i pomogao nesretnoj pješakinji, on je napustio mjesto prometne nesreće i o tome nije obavijestio ni policiju niti hitnu medicinsku pomoć. Uslijed višestrukih teških tjelesnih ozljeda po život koje je zadobila, pješakinja je preminula nekoliko sati kasnije u riječkom KBC-u.


Već bio osuđivan


Iako se Šteko, uhićen odmah po nesreći, u tužilaštvu branio šutnjom, prikupljeni dokazi ukazivali su na okrivljenika kao počinitelja predmetnog kaznenog djela. S obzirom na to da je Šteko u trenutku događaja upravljao vozilom iako mu je na snazi bila pravomoćna zabrana upravljanja motornim vozilom za A, B, F i G kategoriju, da je počinio teško kazneno djelo pod utjecajem alkohola, da je nakon nesreće nastavio vožnju te napustio mjesto nesreće, pa uz činjenicu da je riječ o osuđivanoj osobi zbog izigravanja zabrana sigurnosnih mjera i pravnih posljedica, sve navedeno upućuje na opravdanost njegovog  zadržavanja u istražnom zatvoru.


Naime, postoji bojazan da bi, ukoliko bude pušten na slobodu, mogao ponoviti isto ili počiniti neko drugo kazneno djelo.


Za sljedeću raspravu pozvat će se i ispitati svjedoci, ali i prometni vještak na okolnosti izrade vještačkog nalaza. Pozvat će se u svojstvu svjedoka i putnik u automobilu kojim je upravljao Šteko, a koji zapravo ima izravnih saznanja o cijelom događaju.