Rasplet slučaja

Šef splitske policije podnio ostavku, nakon što mu je sin pijan slupao službeni auto

P. N.

Ministar Davor Božinović njegovu je ostavku prihvatio i na njegovo mjesto privremeno premjestio zamjenika glavnog ravnatelja policije Dražena Viteza



SPLIT Načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske podnio je ostavku nakon što je njegov 19-godišnji sin u pijanom stanju izazvao prometnu nesreću vozeći očev službeni policijski automobil. Stručni tim Ravnateljstva policije i Službe za unutarnju kontrolu Kabineta ministra dovršio je danas stručni nadzor u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj, javljaju iz MUP-a.


Stručni tim za unutarnju kontrolu proveo je nadzor i ustanovio da je 19-godišnjak bez očeva znanja izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom. Iako interna istraga, tvrde, nije utvrdila elemente koji bi zahtijevali Marendićevu odgovornost, načelnik splitske policije ipak je podnio ostavku “u interesu ugleda i pozitivne slike o službi i Ministarstvu”. Ministar Davor Božinović njegovu je ostavku prihvatio i na njegovo mjesto privremeno premjestio zamjenika glavnog ravnatelja policije Dražena Viteza.


Izdan prekršajni nalog


Evo što su priopćili iz policije:




“Nadzorom je utvrđeno da je 19-godišnjak u utorak, 16. listopada, oko 3 sata ujutro u Splitu, Katalinićev prilaz 1, pod utjecajem alkohola i zbog neprilagođene brzine, vozilom koje je bilo na 24-satnom raspolaganju načelniku Marendiću i koje je uzeo bez njegova znanja, izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom.


Zbog navedenog počinjenog prekršaja izdan mu je prekršajni nalog i novčana kazna od 6500,00 kuna kao i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od šest mjeseci. Također, tijekom kriminalističkog istraživanja, koje su provodili policijski službenici Policijske uprave zadarske, utvrđena je sumnja da je 19-godišnjak počinio kazneno djelo iz članka 234. st.2. Kaznenog zakona “Neovlaštena uporaba tuđe pokretne stvari” te će protiv njega biti podnijeta kaznena prijava nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu.


Vezano za materijalnu štetu koja je nastala na vozilu MUP-a, stručne službe Ministarstva poduzet će potrebne radnje radi naknade štete.


Sve u skladu s pravilima struke


U odnosu na postupanje načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodana Marendića, neposredno po saznanju za događaj, tijekom policijskog postupanja na mjestu događaja te kasnije tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja kojim je bio obuhvaćen član njegove obitelji, Stručni tim Ravnateljstva policije i Službe za unutarnju kontrolu, zaključio je da se načelnik Marendić tijekom cijelog događaja ponašao u skladu s pravilima struke te nije utjecao na postupanje policijskih službenika, niti se na bilo koji drugi način ponašao protupravno. Također, nije utvrđeno da je 19-godišnjak ikada ranije koristio službeno vozilo koje je načelniku Marendiću dano na korištenje.


Iako u postupanju nisu pronađeni elementi koji bi zahtijevali njegovu disciplinsku odgovornost, a u interesu ugleda i pozitivne slike o službi i Ministarstvu, načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić dao je ostavku odnosno zatražio razrješenje s radnog mjesta načelnika policijske uprave na koje je imenovan 1. ožujka 2017. godine.


Uvažavajući motive za takav postupak načelnika PU splitsko-dalmatinske, na prijedlog glavnog ravnatelja policije Nikole Miline, ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović donio je odluku da se na radno mjesto načelnika policijske uprave privremeno premjesti zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez“, stoji u priopćenju iz MUP-a.