Buknulo plovilo u uvali Široka

SREĆA U NESREĆI Četveročlana obitelj spašena s opožarene brodice kod Ista

P. N.

Brodica je nakon gašenja potonula na dubinu 1 do 2 metra / Foto Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Brodica je nakon gašenja potonula na dubinu 1 do 2 metra / Foto Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

U požaru na brodici nitko od četveročlane obitelji (slovenski državljani) srećom nije ozlijeđen, zahvaljujući brzoj reakciji očevidaca, koji su brodolomce evakuirali privatnom brodicom na obalu otoka Ista. Brodica je zbog nastalih oštećenja sinoć u 21.00h, nedugo nakon gašena požara, potonula na dubinu 1 do 2 metra 



 


Četveročlana obitelj pravovremeno je evakuirana sa brodice, koja je jučer gotovo u potpunosti izgorjela i potonula kod otoka Ista, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.


Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) jučer, 13. kolovoza u 19.08h zaprimili su dojavu očevidca o pomorskoj nesreći u uvali Široka, na otoku Istu, o čemu su odmah obavijestili službenike Lučke kapetanije Zadar i nadležne Lučke ispostave Ist, a na poziciju pomorske nesreće iz MRCC Rijeka angažirani su pripadnici mjesnog Dobrovoljnog vatrogasnog društva, DVD Ist, pripadnici Javne vatrogasne postrojbe, JVP Zadar te je o nesreći obaviještena i Postaja pomorske i aerodromske policije Zadar.


 




Prema dostupnim podacima u okviru očevida koji provodi LK Zadar, u požaru na brodici nitko od četveročlane obitelji (državljani Republike Slovenije) srećom nije ozlijeđen, zahvaljujući brzoj reakciji očevidaca, koji su brodolomce evakuirali privatnom brodicom na obalu otoka Ista.


Brodica u plamenu u uvali Široka (otok Ist) / Foto Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture


Brodica u plamenu u uvali Široka (otok Ist) / Foto Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture



 


Službenici LK Zadar i LI Ist osigurali su područje nesmetane plovidbe za druge sudionike u pomorskom prometu u području pomorske nesreće, a pripadnici DVD Ist i JVP Zadar osigurali su poziciju nesreće u svrhu sprječavanja eventualnog onečišćenja mora, u slučaju istjecanja pogonskoga goriva iz brodskih spremnika.


Brodica je zbog nastalih oštećenja sinoć u 21.00h, nedugo nakon gašena požara, potonula na dubinu 1 do 2 metra na poziciji sidrenja. U trenutku potonuća na poziciji nesreće nije uočeno onečišćenje mora niti morskog okoliša, priopćilo je Ministarstvo.


 


Službenici LK Zadar i LI Ist nakon dovršetka očevida na poziciji pomorske nesreće, kao i utvrđivanja neprisutnosti alkohola u krvi voditelja te ujedno suvlasnika potonule brodice, sinoć u 22.14h četveročlanu obitelj brodolomaca ukrcali su na spasilačku brodicu LK Zadar i prevezli ih u Zadar.


 


Iz Lučke kapetanije Zadar voditelju / suvlasniku izgorjele brodice naloženo je da tijekom današnjeg dana, 14. kolovoza pristupi u službene prostorije, u svrhu daljnjih očevidnih izvida ove pomorske nesreće.


 


Potonula podrtina na poziciji nesreće trenutno ne predstavlja opasnost za sudionike u pomorskom prometu, a organizacija potrebnih aktivnosti u cilju vađenja i tegljenja podrtine, odlučit će se u nadležnosti Lučke kapetanije Zadar.