Radna sposobnost

SLUČAJ MAŠKARIN Vještakinja: Nema prekvalifikacije koja može omogućiti da radi više od tri sata na dan’

Slavica Kleva

Miroslav Maškarin / arhiva NL

Miroslav Maškarin / arhiva NL

Prekvalifikacija neće dovesti do toga da Maškarin može raditi s efikasnošću zdravog čovjeka u osmosatnom dnevnom ritmu. Tri sata efikasnog rada su učinak kroz osmosatno radno vrijeme – rekla je dr. Zavalić



I dok su iz »Ureda prof. dr. Dragana Primorca« izvijestili sud da zbog činjenice da se prof. dr. Primorac nalazi u Americi do kraja godine, ne može pristupiti raspravi pozvan kao svjedok u slučaju Miroslava Maškarina, stalna sudska vještakinja medicine rada dr. Marija Zavalić usmeno je ponovila da Miroslav Maškarin koji je tužio državu i KBC Rijeka jer mu je prilikom operativnog zahvata odstranjenja upaljenog crvuljka amputirana lijeva potkoljenica, može raditi efektivno tri sata dnevno.


– Sigurna sam da bilo koja prekvalifikacija neće dovesti do toga da može raditi s efikasnošću zdravog čovjeka u osmosatnom dnevnom ritmu. Napominjem da je tri sata efikasnog rada učinak kroz osmosatno radno vrijeme, a ne da se zaposli na fiksna tri sata. To znači da pola sata radi, pa malo odmori, prošeta, protegne se zbog lokomotornog sustava, mogućih glavobolja i slično. Dakle, ponavljam, zbog tegoba koje ima, u ovom se slučaju može raditi samo o slobodnom ritmu rada, uostalom, tako je i napisano u vještačkom nalazu – kazala je vještakinja pred sutkinjom građanskog odjela Općinskog suda Katarinom Bajčić Ivančević.


Podsjetimo, općinsku presudu početkom godine u većini tužbenog zahtjeva potvrdio je Županijski sud i u većem dijelu Maškarinu je u međuvremenu isplaćena naknada i od strane države i od riječkog KBC-a, no ipak je viši sud naložio da se ponovo preispitaju okolnosti preostale radne sposobnosti Miroslava Maškarina. Vještaci su i u prvom suđenju kazali da Maškarin ima radnu sposobnost i da može obavljati jednostavne poslove uz slobodan ritam rada i to efektivno dva do tri sata dnevno tijekom osmosatnog radnog vremena. Istodobno, vještaci su rekli da je trajno nesposoban za obavljanje poslova za koje se školovao, a to su zanimanja zidar i skelar u zidarstvu i brodogradnji.




Saslušanje prof. dr. Dragana Primorca, bivšeg ministra znanosti i obrazovanja, zatražila je Maškarinova odvjetnica Ingrid Barić, a na okolnosti da je u njegovom mandatu 31-godišnjem Rabljaninu odobrena stipendija koja mu je i isplaćivana od 1. listopada 2008. do 1. svibnja 2011. godine. U županijskoj presudi je sporno treba li Maškarin vratiti 31 tisuću kuna stipendije, s obzirom na to da nije završio fakultet, no iz potvrde Ministarstva obrazovanja vidljivo je da dokumentom, Odlukom o dodjeli stipendije, Maškarin ne mora vratiti dobiveni novac.