Susjedski sukob

‘Probodi ga, zakolji ga’: Ni vatrogasna smjesa nije ga zaustavila u napad vilama na susjeda u Rijeci

Slavica Kleva

Foto Fiore Vežnaver

Foto Fiore Vežnaver

Narušeni susjedski odnosi trajali su dugo, a sukob je izmaknuo kontroli tijekom vrućih ljetnih dana kada su Nasufovići na susjeda krenuli vilama, želeći nesretnika nabosti na oruđe



RIJEKA Protiv Ahmeta Nasufovića (70) i njegove supruge Feride Nasufović (68) iz Rijeke Općinsko državno odvjetništvo je nakon provedene istrage podignulo optužnicu zbog kaznenog djela prijetnje smrću. Ahmetoviću koji se nalazi u istražnom zatvoru od početka listopada, izvanraspravno vijeće Općinskog suda produljilo je mjeru istražnog zatvora.


Susjedska netrpeljivost u Kablarskoj cesti između Nasufovića i prvog susjeda nije od jučer, no sukob je eskalirao potkraj kolovoza, točnije, 27. kolovoza ove godine. Prema optužnici, Nasufović je postavio žičanu ogradu u dužini 10 metara i time pregradio prilaz susjedovoj obiteljskoj kući.


Susjed nije dvojio već je pajserom krenuo uklanjati ogradu ali mu je optuženi Nasufović priprijetio: »Sad ćeš vidjeti svoga Boga, sad ćemo ti presuditi, ubit ću te«.


Probodi, zakolji! 




Nasufović je držao vile u rukama pa zamahnuo prema susjedu koji je pak pajserom udario po vilama koje su Nasufoviću ispale iz ruke. U tom trenutku Nasufovićeva supruga Ferida pokušava oduzeti pajser susjedu, a istovremeno Ahmet viče: »Probodi ga, ubi ga zakolji ga, j… mu mater«. Supruga Ferida, stoji u optužnici, uzima vile i prilazi susjedu zamahujući prema njemu, a njezin suprug i dalje viče i prijeti.


U strahu da ne bude ozlijeđen, susjed je uzeo vatrogasni aparat i poprskao drugooptuženu smjesom za gašenje vatre, no ona je i dalje nastavila s nasrtajima prema njemu ubovši ga vilama u dlan te prijeteći da će ga probosti i ubiti.


S obzirom da je susjed zadobio lakšu ozljedu ručnog zgloba i šake, povukao se, ne samo zbog narušenih susjedskih odnosa, već u strahu da će Nasufovići prijetnje i realizirati, a sukob eskalirati u nešto pogubnije.


Ne priznaju ništa 


Na tužilaštvu su tijekom istrage pozvani i ispitani svjedoci, susjed komu su optuženi prijetili te još dvije osobe koje su detaljno opisale i iskazale o okolnostima počinjenja kaznenog djela.


No, prvooptuženi Ahmet Nasufović kategorički negira kazneno djelo, tvrdi da kritične zgode nije prijetio susjedu već je taj susjed nasrnuo na njegovu suprugu i kćer koje su ga pokušale zaustaviti kada je micao ogradu.


Ni optužena supruga Ferida Nasufović ne priznaje kazneno djelo. Rekla je da nije prijetila susjedu već ga je pokušala spriječiti da makne ogradu, te da je vile uzela u ruke kako bi se obranila od oštećenika u trenutku kada ju je poprskao smjesom iz aparata za gašenje požara. No, tužiteljica je nakon prikupljenih dokaza podignula optužnicu protiv bračnog para Nasufović. Istodobno je predložila i sankciju nakon provedenog dokaznog postupka; za prvooptuženog traži izricanje zatvorske kazne u trajanju šest mjeseci, dok za suprugu traži uvjetno kažnjavanje, šest mjeseci s rokom kušnje od dvije godine.


Hlađenje u Via Romi


Protiv prvookrivljenog Ahmeta Nasufovića u tijeku su dva kaznena postupka zbog istovrsnog kaznenog djela počinjenog na štetu istog susjeda. Kad je Nasufović zbog izrečenih prijetnji priveden sucu istrage potkraj kolovoza, sudac istrage mu je odredio mjere opreza, pa je pušten da se u daljnjem tijeku postupka brani sa slobode. No, kako je optuženi prekršio mjere, 6. rujna su zbog sukoba morali intervenirati policijski službenici Prve policijske postaje, optuženi Nasufović je ipak završio u istražnom zatvoru, zbog kako naglašava tužitelj, bojazni da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo ili počiniti novo, teže kazneno djelo.