Malo novca, puno štete

Prisvajao novac od prometnih kazni: Policajcu iz Vrbovskog godina dana zatvora uvjetno i 10 godina zabrane obavljanja policijskog posla

Fiore Vežnaver

NL arhiva

NL arhiva

Zoran Grohar deset godina ne smije obavljati posao policijskog službenika. Proglašen je krivim za tri slučaja prisvajanja novca naplaćenog od kazni za prometne prekršaje i osuđen za zloporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave



RIJEKA  Na godinu dana zatvora, uvjetno na tri godine, osuđen je Zoran Grohar, 32-godišnjak iz Vrbovskog, suspendirani policajac riječke Policijske uprave, proglašen krivim za tri slučaja prisvajanja novca naplaćenog od kazni za prometne prekršaje. Osuđen je za dva kaznena djela, zloporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave, a vijeće riječkog Županijskog suda kojem je predsjedala sutkinja Ika Šarić, izreklo mu je i mjeru zabrana obavljanja posla policijskog službenika na deset godina.


Ukupna svota novca koju je policajac prisvojio nije velika, riječ je o 750 kuna, no visina svote u ovom je slučaju zapravo i manje bitna, iako je utjecala na težinu kazne.


Sporne potvrde


Optužnica USKOK-a teretila je Grohara da je kaznena djela počinio u razdoblju od 3. lipnja do 20. studenog prošle godine, kao službenik Druge policijske postaje u Rijeci, kao vođa ophodnje raspoređen na poslove nadzora prometa. Prilikom kontrole prometa zaustavljao je vozače automobila zbog prometnih prekršaja i od njih naplaćivao novčane kazne, a poslije krivotvorio podatke na potvrdama kako bi prisvojio novac, zaključci su  USKOK-a koje je prihvatio i sud.




Po jednoj potvrdi naplatio bi dvije novčane kazne, tako što bi jednom prekršitelju izdao primjerak potvrde »izdaje se stranci«, odnosno »uručiti građaninu«, a drugom predao primjerak »ide uz izvješće«, iako je i drugi prekršitelj trebao dobiti primjerak »za stranku«. U primjerke potvrda za prekršitelje unosio je različite podatke, pa je tako  policajac jednu od dvije naplate po potvrdi istog serijskog broja zadržao za sebe.


Policijac je oglašen krivim za tri slučaja u kojima su tri vozačice zbog prekršaja dobile primjerak potvrde serijskog broja koji su prije ili poslije dobila i trojica vozača. Dvije vozačice dobile su primjerak »ide uz izvješće«, a jedna je tvrdila da  na potvrdi koja se na kraju našla i u sudskom spisu nije njen potpis.


Previše posla


Sudsko vijeće nije prihvatilo obranu optuženog da se, u biti, radilo o pogrešci i da, pojednostavljeno rečeno, prisvajanje novca nije plod smišljene rabote. Nije prihvaćena ni tvrdnja optuženog da je naloge ispisivao i izvješća pisao vježbenik, dok je on samo to potpisivao, te da je do svega inkriminiranog došlo zbog prevelikog obima posla.



Na suđenju je, među ostalim, saslušan načelnik Druge policijske postaje u Rijeci u kojoj je u to vrijeme radio Grohar. On je za optuženog rekao da je, generalno gledano, bio dobar policajac. On se u sudnici prisjetio kako priča o slučaju počinje u listopadu prošle godine, kada je određen nadzor nakon što se ispostavilo da je kod Grohara, kod razduženja blokova s potvrdama za mandatne kazne, ostalo još nerazduženih blokova, za koje je tvrdio da ih je izgubio. Dok se sve još rasvjetljavalo, sredinom siječnja ove godine, okrivljeni policajac je razdužio 18 novčanih kazni u ukupnom iznosu od 5.000 kuna. Neke kazne bile su vezane uz blokove s potvrdama za koje je još lani u listopadu rekao da ih je zagubio, a pravila službe kažu da je policajac dužan već sljedećeg jutra razdužiti naplaćene novčane kazne. Nakon toga je provedena velika interna istraga.



Sud ga je na kraju relativno blago kaznio jer se radi o maloj imovinskoj koristi, kao i zbog činjenice da je dosad neosuđivan. Ipak, sud je imao u vidu da se protiv Grohara u riječkom Općinskom sudu trenutno vode dva odvojena postupka, jedan zbog nanošenja teške tjelesne ozljede tijekom obavljanja službe, te zbog slučaja lakšeg ozljeđivanja bivše supruge.


Grohar, koji je otpočetka izjavljivao da se ne smatra krivim, u svojoj obrani na suđenju naglašavao je da su inkriminirani slučajevi plod pogreške i brzine u radu. Ukazivao je i da kod ispisivanja potvrda podlošci nisu bili stavljeni kako treba, te da nije na vrijeme primijetio nepravilnosti jer se novac nije odmah razduživao.


Presuda nije pravomoćna, osuđeni policajac ima pravo žalbe, a gotovo je sigurno da će se obrana žaliti na presudu Vrhovnom sudu.