Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 1n
Sutra: 16° 16° 1n
8. travnja 2020.
Ispis članka: Prijatelji životinja objavili: 'Ovo su najsuroviji slučajevi mučenja i ubijanja životinja' - Novi List

NoviList.hr

Prijatelji životinja objavili: 'Ovo su najsuroviji slučajevi mučenja i ubijanja životinja'

Stati na kraj okrutnosti

4. veljača 2019 14:50

Napisao: HINA

Kazneni zakon propisuje za mučenje i ubijanje životinja kaznu zatvora do godinu dana, no sudovi najčešće određuju tek uvjetne kazne, naglasili su u udruzi Prijatelji životinja

Izgladnjeli pas Bono / Foto Silvia Bilandzic FB

ZAGREB Udruga Prijatelji životinja u ponedjeljak je objavila popis više od 45 najpoznatijih slučajeva mučenja i ubijanja životinja u prošloj godini, istaknuvši kako su se i početkom ove godine već zaredali slučajevi zlostavljanja te poručivši kako je nužno osnivanje inspekcije za zaštitu životinja kao i provedba Zakona o zaštiti životinja.

Prijatelji životinja u priopćenju su naveli kako se čini da prekršajna i kaznena djela protiv životinja u 2018. nisu u porastu u odnosu na prethodne godine, već su informacije o njima preko medija i društvenih mreža dostupnije široj javnosti, a time i porast senzibiliziranja za nužnost sprječavanja i sankcioniranja tih nedjela.

»Osim slučajeva sadističkih iživljavanja na životinjama, životinje najviše pate i umiru zbog ljudske neodgovornosti i rješavanja neželjenog potomstva kućnih ljubimaca utapanjem, gušenjem, zakapanjem dok su još živi i drugim brutalnim metodama«, istaknula je pravnica Ivana Lunka iz Prijatelja životinja.

Poručila je kako smanjenju okrutnosti mogu pomoći jedino provedba Zakona o zaštiti životinja, propisivanje obavezne trajne sterilizacije i kontrola mikročipiranja, kao i sankcioniranje svih slučajeva.

Čitav popis moguće je pročitati OVDJE.

Kazna zatvora rijetko se izriče

U dugom popisu užasnih patnji i nepotrebnih smrti koje su se mogle izbjeći, Prijatelji životinja ukazali su i na neke novčane kazne koje su dosudili hrvatski sudovi te istaknuli kako se kazna zatvora i dalje rijetko izriče.

»Iako su u prekršajnim postupcima propisane novčane kazne i do 50 ili 80 tisuća kuna, kazne za počinitelje zlodjela prema životinjama i dalje su jako male. Kazneni zakon propisuje za mučenje i ubijanje životinja kaznu zatvora do godinu dana, no sudovi najčešće određuju tek uvjetne kazne«, naglasili su u toj udruzi.

image_3_13138

Naveli su i kako se za mnoge slučajeve sazna zahvaljujući udrugama za zaštitu životinja, koje ne samo da pokušavaju spasiti živote i izliječiti teško zlostavljane preživjele životinje, nego i podižu prijave protiv, nažalost, često nepoznatih počinitelja.

Pozvali su građane da na njihovoj internetskoj stranici saznaju kome i kako prijaviti slučajeve zanemarivanja, trovanja, mučenja, zlostavljanja i ubijanja životinja.

Popis stradalih životinja

Prijatelji životinja istaknuli su važnost osnivanja inspekcije za zaštitu životinja. »Takva specijalizirana inspekcija može biti i dio veterinarske inspekcije, no ona bi se bavila isključivo zanemarivanjem, zlostavljanjem i napuštanjem životinja«, rekla je pravnica Ivana Lunka i zaključila da bi se tako učinkovitije provodio zakon.

image_3_13139

Udruga Prijatelji životinja objavila je crnu kroniku, tužan popis tek maloga broja stradalih životinja, njih više od 45, u prošloj godini.

Popis počinje s 1. siječnjem 2018. kada je kod Nove Gradiške 32-godišnji pijani muškarac ušao je u boks u kojemu je živjela šestomjesečna kujica Alka i razbio joj glavu sjekirom jer je lajala uplašena od petardi.

Popis završava slučajevima u prosincu kada su na Braču zabranjenim insekticidom otrovana dva lovačka psa i nekoliko mačaka te u Splitu kada su dva psa umrla od srčanoj zastoja zbog šoka od petardi.