Općinski sud u Kninu potvrdio odgovornost RH za zločin nakon Oluje

Pravda za Varivode: Država mora platiti 540 tisuća kuna odštete djeci ubijenih srpskih civila!

Zorana Deljanin

Riječ je o prvoj presudi u građanskoj parnici za naknadu štete u kojoj je priznata odgovornost države za zločine počinjene tijekom i nakon vojno-redarstvene akcije Oluja i to zahvaljujući ponajviše reviziji Vrhovnog suda koji je naložio ponavljanje sudskog postupka zauzevši stav da je u Varivodama počinjen teroristički akt za koji odgovara RH te da tužitelji, obitelj Berić, imaju pravo na odštetu bez obzira što ubojice njihovih roditelja nisu poznati i procesuirani



ŠIBENIK – Republika Hrvatska odgovorna je za ubojstvo srpskih civila Radivoja i Marije Berić u selu Varivode 28. rujna 1995. godine te u roku 15 dana mora isplatiti 540 tisuća kuna odštete njihovoj djeci. Presuda je to koju je jučer na Općinskom sudu u Kninu izrekla sutkinja Ana Jeleč Pecirep prekinuvši nakon punih sedam godina parničenja agoniju Jovana Berića i njegovih dviju sestara kojima je taj isti sud prethodno odbacio tužbu protiv RH kao neutemeljenu sa sramnim obrazloženjem da se ne može utvrditi točan motiv ubojstva.


Riječ je o prvoj presudi u građanskoj parnici za naknadu štete u kojoj je priznata odgovornost države za zločine počinjene tijekom i nakon vojno-redarstvene akcije Oluja i to zahvaljujući ponajviše reviziji Vrhovnog suda koji je naložio ponavljanje sudskog postupka zauzevši stav da je u Varivodama počinjen teroristički akt za koji odgovara RH te da tužitelji, obitelj Berić, imaju pravo na odštetu bez obzira što ubojice njihovih roditelja nisu poznati i procesuirani.



Eugen Jakovčić istaknuo je da u Documenti postoji još 118 slučajeva obitelji koje čekaju odštetu za ubojstvo svojih najmilijih, no kako hrvatski pravosudni sustav nije presedanski oni se neće moći pozivati na presudu Jovanu Beriću.




Ona omogućava svim drugim obiteljima žrtava iz Varivoda da dobiju odštete ako su na vrijeme pokrenuli parnice, ali je i ohrabrujuća za sve druge slučajeve koji su u tijeku jer je, navodi, jasan signal sucima da u parnicama mogu ocjenjivati širi kontekst u kojemu su se pojedini zločini dogodili i dosuđivati odštete bez obzira što počinitelji nisu poznati i procesuirani, a što do sada nije bio slučaj.



– Nije sporno da je selo Varivode oslobođeno 5. kolovoza 1995. godine i da je nepuna dva mjeseca nakon oslobađanja ovog područja došlo do nasilne smrti kako roditelja tužitelja tako i još sedam civila, sve redom pripadnika srpske nacionalnosti, da se radilo o osobama starije životne dobi, da su ubojstva, odnosno nasilne smrti izvršene na njihovim kućnim pragovima te da je Vrhovni sud u svojoj odluci zauzeo stajalište da predmetna šteta ima svoj uzrok u terorističkom aktu – obrazložila je sutkinja Ana Jeleč Pecirep iznijevši da je tužba djelomično prihvaćena jer je umjesto traženih 900 tisuća kuna dosuđeno 540 tisuća kuna odštete. Dodala je da je sud umanjio traženu odštetu, koliko su po orjentacijskim kriterijima Vrhovnog suda mogli dobiti oštećeni, sukladno zakonskom ograničenju koje kaže da sud može dosuditi samo 60 posto iznosa traženog za terorističke akte. To znači da će Jovan Berić i njegove dvije sestre dobiti po 180 tisuća kuna za ubojstvo roditelja, te zatezne kamate. Cijena jednoga nevinog ljudskog života, prema toj računici, iznosi 90 tisuća kuna.


Jovan Berić, koji je sa tjeskobom i skepsom iščekivao izricanje, nakon presude je vidno potresen kazao da je djelomično zadovoljan.


– Ipak mislim da mogu malo odahnuti nakon te neizvjesnosti koja je bila do sada. Ovo je neka mala satisfakcija, a vjerujem da će i djeca preostalih žrtava biti ohrabrena ovom presudom – rekao je Berić. Punih 18 godina od ubojstva roditelja dočekao je priznanje odgovornosti države koja nakon Oluje nije ispunila svoju osnovnu zadaču i zaštitila nevine civile, no kaže, sve manje vjeruje da će ubojice njegovih roditelja, rođaka i susjeda, ikada biti uhvaćeni i kažnjeni.


Izricanju presude prisustvovao je i Eugen Jakovčić iz udruge Documenta koji je još jednom kritizirao DORH.


– Danas je jasno da su se na ovom slučaju poklopili interesi Republike Hrvatske i Jovana Berića. Čije je interese sve ove godine štitio DORH ne pristajući na nagodbu i čineći sve da obitelji ubijenih ne dobije odštetu. Oni nisu štitili interese RH, nego cijelo vrijeme štite državni proračun. Sramotno je, a tu opet upućujem kritiku državnom odvjetništvu, da se Jovan Berić godinama morao povlačiti po sudovima kako bi dokazao ono što je apsolutno svima jasno – rekao je Jakovčić.


S obzirom da je presuda nepravomoćna DORH se na nju može žaliti. Hoće li to učiniti jučer nije rečeno, no, do sada su se protiv odštete borili svim silama pa čak i pokušajem pozivanja na zastaru nakon punih sedam parničenja, a što je sutkinja odbacila kao neutemeljeno.


Istovremeno, pak, svih ovih godina nisu uspjeli otkriti ubojice civila u Varivodama. Oni i dalje slobodno šeću, a iz državnog odvjetništva na upite o slučaju i dalje stiže isti odgovor “izvidi su u tijeku”.