Stalno na terenu

Požari jutros zatvorili auto-cestu kod Gospića

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić



Četvrti dan za redom lički vatrogasci su neprestano na terenu. Neoprezno paljenje suhe trave i korova uzrok je više od stotinu požara koje je mjestimice vrlo jaka bura raznosila i širila na šumska područja i gospodarske objekte. Županijski vatrogasni   zapovjednik Hrvoje Ostović od rano jutros je na dijelu požarišta kod Gospića.


– Vatra nošena vjetrom rano jutros sasvim se približila auto-cesti A1 pa je zbog vrlo gustog dima za promet sasvim zatvorena dionica od naselja Bilaj do Metka. Zbog vrlo jake bure onemogućena nam je pomoć u gašenju iz zraka. Vatra je na nekoliko požarišta u Lici zahvatila i šumska područja. Kod Otočca su požari najučestaliji na području Brloške Dubrave gdje su pripadnici DVD-a Otočac jučer imali situacije da lokaliziraju požare, da bi netko nakon kratkog vremena  zapalio vatru na mjestu gdje je požar već ugašen!


Jučer je izgorjela jedna kuća u Ličkom Cerju u općini Lovinac. Vatrogasci su posvuda na terenu i niti jedna vatrogasna postrojba ovih dana nije  imala predaha. Požari su izazivani namjereno, a nitko se ne pita kolike su štete počinjene i koliko sve to košta, ističe Hrvoje Ostović.




Gospićka JVP je samo jučer imala 20 intervencija, od čega su dvije bile vezane uz požare koji su se proširili na gospodarske zgrade obližnje stočarske farme. Pri tome je izgorjelo oko 35 velikih rolo-bala sijena i 120 manjih bala pa su se vatrogasci posvuda rasporedili kako bi dežurali da suzbiju vatru nošenu snažnom burom. Možda je cijelu situaciju najbolje prepričao jedan otočki vatrogasac.


– Počinitelji se lako mogu otkriti jer je svaki požar krenuo sa nečije zemlje. Sada je situacija ovakva: Budale pale, mi kreteni gasimo i stalno dežuramo, a budale opet pale vatru tamo gdje smo je ugasili!