Nepravomoćna presuda

Pao na mokrim stepenicama u Kauflandu pa tužio trgovački lanac. Evo koliku će odštetu dobiti

Fiore Vežnaver

Dominik GRGURIĆ/PIXSELL

Dominik GRGURIĆ/PIXSELL

Medicinski vještak je u svom nalazu naveo da je stradalnik u padu zadobio puknuće tetive četveroglavog mišića desne natkoljenice



RIJEKA – Kaufland Hrvatska i Croatia osiguranje dužni su solidarno na ime naknade štete isplatiti 32 tisuće kuna Karlovčaninu koji je teško ozlijeđen pri padu na pokretnoj traci (stepenicama), klizavoj od kiše, u Kauflandovom trgovačkom centru u Karlovcu.


Presudio je tako Općinski sud u Karlovcu, koji je zasad nepravomoćnom presudom odredio da su Kaufland i Croatia osiguranje dužni namiriti teškom stradalom i parnični trošak od 12,7 tisuća kuna.


Parnica se vodila temeljem tužbe Karlovčanina M. Š.-a u kojoj se navodilo da je 10. srpnja 2014. godine pao niz pokretnu traku u trgovačkom centru, jer je bilo mokro i sklisko od kiše, a guma na traci dotrajala. Noga mu se iskrenula u zglobu, pa je pao i udario koljenom u pokretnu traku. Naglasio je da nigdje nije bilo upozorenja da je pokretna traka skliska zbog kiše.




Karlovčanin je u tužbi objašnjavao da je odmah do njega došao tadašnji voditelj poslovnice karlovačkog Kauflanda, da je stigla i Hitna pomoć, pa je prevezen u bolnicu u kojoj je na liječenju proveo četiri dana. 


Je li uopće ozlijeđen?


U tužbi je ukazao i da se obratio Kauflandu sa zahtjevom za mirno rješenje spora, a ta je tvrtka zahtjev proslijedila Croatia osiguranju, svom osiguratelju, no odbijen je. Karlovčanin je u konačnici precizirao da na ime fizičkih bolova, pretrpljenog straha i smanjenje životne aktivnosti traži ukupno 32 tisuće kuna.


Kaufland Hrvatska je u odgovoru na tužbu naveo kako nije točno da je do ozljede kupca došlo zbog njihovog propusta, zbog toga što je guma na pokretnoj traci bila dotrajala. Jer, da je tako, i drugi kupci bi stradali pri korištenju pokretne trake. Traku nije bilo potrebno mijenjati zbog dotrajalosti, Kaufland uredno održava i servisira sve pokretne stepenice za koje je odgovoran. S druge strane, obveza svih kupaca prilikom korištenja pokretne trake jest pridržavati se pravila koja su jasno istaknuta na svim pokretnim stepenicama. Evidentno je da tužitelj nije primijenio dužnu pažnju koju su imali svi ostali kupci, naglašavalo se u Kauflandovom odgovoru na tužbu, uz protivljenje tužbenom zahtjevu. Croatia osiguranje je pak u svom odgovoru osporavala da je Karlovčanin uopće pao niz pokretnu traku i ozlijeđen. Osigurateljska tvrtka je navela i da odgovara samo za štete iznad 40 tisuća eura.


Karlovčanin je u svom iskazu na sudu rekao da je kritičnog dana jako padala kiša. Sa suprugom je u Kaufland došao oko 11.30 sati, parkirao je auto u natkrivenoj garaži. Parkiralište je bilo mokro, curilo je i kapalo s krova, i kod pokretnih stepenica (trake). Prema njegovim riječima, sve je bilo zamazano i masno od parkirališta do pokretne trake, a i traka je bila takva. Dok je supruga bila ispred njega, na pokretne stepenice stao je lijevom nogom, pa zakoračio desnom. U tom trenutku mu se lijeva noga pomaknula, pa skliznula u rub ograde. Pao je, i to na početku stepenica, kod ulaza na traku. Karlovčanin, koji je naglasio da je na nogama imao tenisice, ispričao je da ga supruga sama nije mogla podignuti, već su mu pomogla dva čovjeka koja su ga dovukla do dna pokretne trake. Jedan djelatnik Kauflanda donio je sanduk na koji je sjeo, a uskoro je stigla i Hitna pomoć, na nosilima je odvezen u medicinsko vozilo.


Fizički bolovi


Karlovački sud je zaključio kako je nesporno da se M. Š. kritičnog dana ozlijedio uslijed pada na pokretnoj traci što vozi prema dolje, iako su obje tužene tvrtke prikazivale upitnim da se tako ozlijedio. Činjenicu da je padala kiša potvrdilo je, osim stradalog Karlovčanina, više svjedoka u postupku, a sud je prihvatio i tvrdnju da je pokretna traka bila mokra i klizava. Voda nije curila na samu traku, ali se raznosila.


Ondašnji voditelj poslovnice Kauflanda u Karlovcu rekao je na sudu kako mu nije poznato da je u kritično vrijeme curila voda kod pokretne trake. No, potvrdio je da se u jesen i zimi, u vrijeme kiša, ispred pokretnih traka postavlja tepih, te da je vjerojatno na traci mokro, ako se voda raznese đonovima cipela. Kada je kiša, kod trake je postavljen znak: »Pazi, klisko!«


Karlovački sud je zaključio da stradali Karlovčanin nije doprinio onome što mu se dogodilo. Doprinosom tužitelja ne može se smatrati to što se kod ulaska na pokretnu traku nije držao za rukohvat, jer tužene tvrtke nisu dokazale da i tada uslijed klizavosti pokretne trake ne bi došlo do pada kupca, smatra sud, koji naglašava da tuženi nisu dokazali da je kritičnog dana bio postavljen znak: »Pazi, klisko!«


– Cijeneći da je tužitelj trpio fizičke bolove nešto više od četiri mjeseca, niz nelagodnosti kojima je bio izložen tijekom liječenja, cijeneći i hospitalizaciju, operativni zahvat, 70 fizikalnih terapija, da je i strah trpio više od četiri mjeseca, da je došlo i do trajnog smanjenja životne aktivnosti, sud nalazi da je primjereni iznos pravične novčane naknade zbog povrede prava osobnosti 32 tisuće kuna, koliko je tužitelj i tražio, podvlači se u presudi karlovačkog suda.


Puknuće tetive


Medicinski vještak je u svom nalazu naveo da je stradalnik u padu zadobio puknuće tetive četveroglavog mišića desne natkoljenice, što je teška ozljeda. Konstatirao je, između ostalo, da je u Karlovčanina životna aktivnost trajno smanjena za sedam posto, te da će u budućnosti morati ulagati pojačane napore kod aktivnosti povezanih uz jače opterećenje desne noge.


Sud u svojoj presudi navodi kako se radi o parnici zbog štete od opasne stvari, a zakonske regule kažu da za takvu štetu odgovara njen vlasnik, dakle Kaufland. Zaključeno je i da ne stoji tvrdnja Croatia osiguranja da odgovara samo za štete iznad 40 tisuća eura.