Spora pravda

PROCES I DALJE ZAPINJE Kako je moguće da se trinaestorici dilera u Rijeci sudi već 14 godina

Slavica Kleva

Na Županijskom sudu su nepravomoćno osuđeni potkraj listopada 2006. godine na ukupno 22 godine zatvora po izvornoj optužnici. No, 2010. godine Vrhovni sud je ukinuo osuđujuću presudu i vratio predmet na ponovno suđenje koje do danas još nije završeno



S protekom punih 14 godina koliko se sudski proces koji se u kontinuitetu, doduše s nešto većim pauzama, vodi protiv trinaestero optuženih zbog nabave i posjedovanja droge namijenjene neovlaštenoj prodaji, najprije od 2005. godine na Županijskom sudu, pa unazad tri godine na Općinskom sudu, donio je, razumljivo, i niz promjena.


Svi optuženici stariji su 14 godina, neki su se i razboljeli, neki preselili, tužitelji su se mijenjali, neki suci tročlanog Županijskog vijeća u mirovini, baš kao što se u nekoliko navrata mijenjao i činjenični opis optužnog akta, a opet zahvaljujući i čestim izmjenama i dopunama Kaznenog zakona.


Pa unatoč činjenici da su ročišta redovito zakazivana, do sada se nije uspjelo dovesti na suđenje svih trinaestero optuženih i konačno staviti točku pravomoćnosti na »stari« predmet. U međuvremenu se mijenjao i kazneni zakon, sukladno izmjenama mijenjao se i činjenični opis, pa tako primjerice prvotno podignuta USKOK-ova optužnica teretila ih je da su se udružili u kriminalnu organizaciju. Štoviše, na Županijskom sudu su nepravomoćno i osuđeni potkraj listopada 2006. godine na ukupno 22 godine zatvora po izvornoj optužnici.





Prije nešto više od godine dana Milan Ilinčić je nepravomoćno osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog računalne prevare i krađe. Osuđen je na pazinskom sudu, a tom prilikom mu je sudac odredio i sigurnosnu mjeru obaveznog liječenja od ovisnosti. U Poreču je iz jedne drogerije ukrao četiri parfema vrijedna tri tisuće kuna, a nakon što je jednoj ženi tog istog dana ukrao novčanik, »ispeglao« joj je karticu podignuvši s nje oko tri tisuće kuna.



Dio droge iz Pule


Tom presudom prvooptuženi Milan Ilinčić, danas 38-godišnjak iz Pule i s boravištem u Rijeci, koji se smatrao glavnim pokretačem lanca droge, osuđen je na 4,5 godine zatvora, a drugooptuženi Ivan Penava iz Rijeke, danas 47-godišnjak, tada je osuđen na četiri godine zatvora kao pripadnik organizirane kriminalne skupine koja se udružila radi činjenja kaznenih djela. Grupu s Ilinčićem i Penavom na čelu teretilo se za kupovinu većih količina heroina, skrivanje droge u Penavinom stanu na Podmurvicama, pakiranje u manje paketiće koje su dileri prodavali na crnom tržištu. Kako je tada navodio tužitelj, dio droge je dolazio iz Pule, a neki od optuženika su i priznali odlaske u Pulu, ali ne i da su išli po drogu. Droga je prodavana na Turniću, poglavito oko trgovačkog centra Andrea, na Krnjevu, Pećinama i Rujevici. Samo u pretrazi stana glavnih okrivljenika je prilikom uhićenja pronađeno 57 doza pakiranog heroina.


Osim dvojice prvooptuženih, najveću kaznu tada je dobio Nikica Knežević koji je osuđen ukupno na dvije i pol godine zatvora, ali su mu u to uračunate i neke ranije presude. Renato Rovis je dobio godinu i pol, Sejad Jukanović godinu i četiri mjeseca zatvora, Zera Džemaili, Davor Drofenik, Mirza Ahmetaš i Dean Crnogaj po godinu i dva mjeseca zatvora. Na godinu dana zatvora osuđen je tada Radomir Jerković, deset mjeseci je dobio Vedran Boca, a osam mjeseci zatvora Dean Bjelanović. Günther Dorčić je oslobođen optužbe za posjedovanje droge. Postupak za Marka Čorka je ranije razdvojen i njemu se sudilo u posebnom sudskom procesu.


No, 2010. godine Vrhovni sud je ukinuo osuđujuću presudu i vratio predmet na ponovno suđenje, usvojena je žalba odvjetnika zbog ukazanih proceduralnih grešaka, odnosno redoslijeda iznošenja određenih dokaza u tom postupku.


Budući da je u međuvremenu došlo i do izmjene kaznenog zakona, pa tako i pravne kvalifikacije kaznenih djela, ona više nisu bila u nadležnosti Županijskog suda gdje se mogla izreći zatvorska kazna od tri do 15 godina, već su djela preseljena na ingerenciju Općinskog suda gdje se za ova djela može izreći zatvorska kazna do 12 godina.


Sud nenadležan


Tako je vijeće Županijskog suda 2014. godine donijelo rješenje »da se proglašava nenadležnim za postupanje u kaznenom predmetu protiv Milana Ilinčića, Ivana Penave, Zere Džemaili, Mirka Savarina, Davora Drofenika, Renata Rovisa, Vedrana Boce, Sejada Jukanovića, Mirze Ahmetaša, Radomira Jerkovića, Nikice Kneževića, Dejana Bjelanovića i Deana Crnogaja zbog kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u povodu optužnice USKOK-a od 1. rujna 2006. godine, izmijenjene 2. srpnja 2012. godine i 17. listopada 2013. godine te 10. lipnja 2014. godine.«


I tada nastaju problemi, naprosto do sada se nije uspjelo okupiti trinaestero optuženih. Kao i jučer, s obzirom na to da je izostao prvooptuženi i još trojica njegovih kompanjona. S obzirom na to da je predmet »naslijedila« sutkinja Petra Primc, ona je kao predsjednica vijeća zatražila medicinsku dokumentaciju za one koji su izostanak opravdali bolešću, konkretno gripom, ali i donijela rješenje o dovedbenom nalogu za one koji su ovaj put izostali. Odvjetnica četvrtooptuženog Mirka Savarina zatražila je da se postupak za njega vodi odvojeno, s obzirom na to da je srčani bolesnik i da se teško kreće pa će vještak u tom slučaju reći posljednju riječ o tome je li sposoban dolaziti na rasprave ili nije. U svakom slučaju, sutkinja Primc zakazala je novi termin suđenja za nepuna dva i pol mjeseca, uz upozorenje svim optuženicima da su obvezni pristupiti ročištu.