Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
27. siječnja 2020.
Ispis članka: Ovaj tip iz Delnica je stvarno rekorder: Izašao iz zatvora, pa se nakon jednog dana slobode uspio vratiti u Via Romu - Novi List

NoviList.hr

Ovaj tip iz Delnica je stvarno rekorder: Izašao iz zatvora, pa se nakon jednog dana slobode uspio vratiti u Via Romu

Gadan karakter

23. lipanj 2018 10:28

Napisao: Slavica Kleva

Hrvoje Andrić (27) iz Delnica netom što je pušten iz pritvora nije dugo izdržao na svježem zraku. U delničkom lokalu pijan je prijetio i gnjavio, te nije bilo druge no spremiti ga iza brave

Foto Roni Brmalj

RIJEKA Hrvoje Andrić (27) iz Delnica zasigurno drži neslavni rekord brzine povratka u zatvor. Naime, iz istražnog zatvora je pušten u ponedjeljak poslijepodne,a već je u utorak završio u policijskoj postaji Delnice na kriminalističkom istraživanju pa potom u pritvorskoj jedinici. Nakon što je ispitan na državnom odvjetništvu, sproveden je u istražni zatvor.

Dežurni sudac istrage Županijskog suda Duško Tišma prihvatio je prijedlog tužiteljice da mu se istražni zatvor ponovo odredi dakako, zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Riječ je o događaju koji se zbio u jednom lokalu u Delnicama. Kako se Andrić dočepao slobode nakon što je šest mjeseci proveo u istražnom zatvoru zbog istovrsnog kaznenog djela prijetnje i iznude, odmah je krenuo u napad, pod utjecajem alkohola, izmjereno mu je preko dva promila alkohola u krvi, krenuo je prijetiti konobarici u lokalu. Povod prijetnjama smrću nije za sada utvrđen, ali je po svemu sudeći alkohol progovorio iz osumnjičenog.

Triježnjenje u policiji 

Osim prijetnji da će je ubiti, prijetio je i njezinoj obitelji da »zna gdje živi te će doći i pobiti cijelu obitelj«. Kad je vlasnik lokala krenuo zaštititi svoju radnicu, nije ni on bolje prošao. Andrić se »prešaltao« na vlasnika te počeo njemu prijetiti, sukobio se s njim te vidno pijan prijetio da će sve porazbijati u lokalu, da će ih pobiti... U pomoć je pozvana policija koja je Andrića odvela na triježnjenje i kriminalističku obradu.

Stalno bi nekoga ubijao

Zbog sličnih nedjela Hrvoje Andrić pritvaran je i prije nešto više od godine dana. I tada je dio događanja vezan za jedan lokal, ali u Ravnoj Gori. Prijetio je dvojici u lokalu da će ih poubijati pa je zbog toga intervenirala policija, a prilikom privođenja Andrić je prijetio i policijskom službeniku. Hrvoje Andrić je tada završio u ćeliji nedugo nakon što je pušten da se brani sa slobode zbog ranijih delikata. Radilo se o inkriminacijama da je na Božić pretprošle godine sa suokrivljenima prijetio jednom mladiću, ograničio mu kretanje, a inkriminiran je i pokušaj seksualnog zlostavljanja žrtve. Za to je nepravomoćno osuđen na godinu i pol dana zatvora. 

Točno prije šest mjeseci, krajem prosinca Hrvoje Andrić je s drugoosumnjičenim Mariom Šajnovićem iz Donje Dobre ušao u ugostiteljski objekt u Delnicama. Od konobara su zatražili da nazove gazdu. Šajnović je priprijetio da ukoliko gazda ne dođe, da će razbiti lokal. Vrijeme čekanja prekratili su tako da je Andrić ušao u prostor iza šanka tražeći od konobara da mu preda sto kuna radi naplate duga, a ukoliko ne pristane da će poduzeti neke mjere. Svjestan da dug ne postoji, Andrić je uzeo sto kuna, a inzistirao je da mu konobar iz blagajne preda još novaca. Konobar mu je prestrašen dao još, no, Andrić se sam ponovo zavukao u prostor blagajne pa zatražio cijeli utržak koji mu je ovaj prestrašen i predao. Uzeli su Andrić i Šajnović 1.300 kuna i izašli iz lokala. Policija ih je pronašla i odvela u polcijsku postaju gdje je Andrić nastavio s prijetnjama, ovaj put policijskim službenicima.

– Znam gdje živite, kad izađem doći ću vam kući i pobiti vas i vašu obitelj. Rasjeći ću vas u komade. Kad pođete u penziju nećete smjeti hodati po Delnicama jer ćemo vas ja, moja braća i bratići svaki put kad vas sretnemo istući, ubit ću vas obojicu, u jednom dahu im je Andrić izdijelio prijetnje popraćene salvom najgorih psovki pa potom nastavio, obraćajući se jednom policijskom službeniku oporim riječima.

Notorni ponavljač 

– Znam ti sina, znam koji auto vozi, zatući ću ga. Od maloga ću ti mumiju napraviti, znam gdje ti snaha radi i nju ću ti dokrajčiti. Sutra se vidimo. Zaklat ću ti sina, znam gdje živi, polomit ću ga, ubit ću ga od batina, boli me k...., vikao je Andrić koji je zbog prijetnji proveo šest mjeseci u istražnom zatvoru, maksimalno vrijeme predviđeno za kazneno djelo prijetnje. Na prvom ispitivanju u tužilaštvu povodom tog slučaja Andrić se branio šutnjom, dopk se Šajnović ničega ne sjeća, kazao je.

Tužiteljica je stoga ustrajala i ovaj put na određivanju istražnog zatvora za Andrića s obzirom da je riječ ne samo o višestruko osuđivanoj osobi, već da čini istovrsna kaznena djela, pa to zapravo ukazuje da ranija osuđivanost nije utjecala na njega kako bi uskladio svoje ponašanje s uvriježenim društvenim normama. Sve to ukazuje na opasnost da bi, ukoliko se brani sa slobode, mogao ponoviti istovrsno ili slično kazneno djelo, tvrdi tužiteljica.