Litvanac pred riječkim sudom

Originalna obrana krijumčara migrantima pred riječkim sudom: ‘Ušli su i nisam ih više mogao izbaciti’

Slavica Kleva

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Pokupio ih kod točke A i odvezao do točke B gdje sam ih pustio, a oni se razbježali, branio se optuženi Litavac negirajući da je znao o kome se radi. »Mislio sam da se rado o legalnom poslu«



RIJEKA – Litvanac Vidminas Timinskas (26), mehanotehničar po zanimanju pred sutkinjom Brankicom Grgurić, predsjednicom vijeća, najprije je rekao da se smatra krivim, pa kad je počeo iznositi obranu zapravo nije priznao kazneno djelo. A optužen je za kazeno djelo da je iz koristoljublja omogućio drugim osobama nedozvoljeno kretanje u Republici Hrvatskoj.


No, uz prevoditeljicu za litavski jezik pojasnio je sutkinji na samom početku suđenja da se ispričava i da mu je žao, kazao je da se to više neće ponoviti.


– Znao sam da moram nešto prevesti ali nisam znao da se radi o ilegalnim migrantima. Za taj prijevoz trebao sam dobiti 300 eura ukupno, a ne 300 eura po osobi. Kad sam došao tamo, oni su ušli u auto i nisam ih mogao izbaciti pa sam ih povezao.


Nije znao




Mislio sam da se radi o legalnom poslu s time da nisam prilikom dogovora išao u neke detalje. Iznajmio sam kombi, dobio lokaciju gdje moram te ljude pokupiti i to sam i učinio. Pokupio ih kod točke A i odvezao do točke B gdje sam ih pustio, a oni se razbježali, branio se optuženi Litvanac.


S obzirom da iz takve obrane optuženog proizlazi zapravo da ne priznaje kazneno djelo, na sljedećoj raspravi će tužiteljica izvesti dokazne prijedloge koje je u optužnici i navela, između ostalih dokaza ispitat će se policijski službenici koji su optuženog i zatekli s ilegalcima.


A Timinskas je optužen jer je 1. lipnja na području Ličkog Osika i Vrbovskog s namjerom da se matreijalno okoristi prevoženjem većeg broja ilegalnih migranata preko teritorija Republike Hrvatske do teritorija Republike Slovenije izvan legalnog graničnog prijelaza, za novčani iznos od najmanje 300 eura po osobi prethodno se dogovorivši s nepoznatom osobom, primio četvero ilegalaca.


Za taj posao prethodno je dan ranije unajmio na aerodromu u Zagrebu vozilo, pa s dvojicom Palestinaca i dva Sirijca krenuo autocestom Zagreb-Rijeka. No, policajci su ga zaustavili na autocesti. Prilikom prvog ispitivanja tada osumnjičeni Litvanac nije poricao da bi prevozio strane državljane, ali spori da je imao saznanja da je riječ o osobama koje ilegalno borave na području naše zemlje, pa samim time i da čini kazneno djelo.


Uhidbeni nalog


Prije podizanja optužnice, tužiteljici je proslijeđen i dokument Ravnateljstva policije, odnosno dopis Službe za međunarodnu policijsku suradnju i Europolovo upozorenje u svrhu uhićenja i predaje okrivljenog Vidminasa Timinskasa, a sve temeljem Europskog uhidbenog naloga regionalnog suda Panevezys u Litvi u odnosu na imenovanog okrivljenika zbog počinjenja više kaznenih djela, nezakonitog posjedovanja opojne droge i psihotropnih tvari u svrhu prodaje, krivotvorenje dokumenata, krađe, prijetnje.


Iz dostavljene dokumentacije razvidno je da je optuženi u više navrata pravomoćno osuđivan, a za koja djela su mu izrečene kazne u ukupnom trajanju od dvije godine.