Nepravomoćna presuda

Opljačkali obitelj koja živi u kamp kućicama: Razbojničkoj braći zatvor za zločin na Kačjaku

Slavica Kleva

Marija i Martina Vinkovića teretilo se da su 3. lipnja prošle godine oko ponoći došli do Kačjaka, u prostor bivše vojne radionice, te opljačkali članove obitelji koja živi u dvjema kamp-kućicama



RIJEKA Mario Vinković, 26-godišnjak, nepravomoćno je osuđen zbog razbojstva na godinu i šest mjeseci zatvora, no kako su mu utvrđene još dvije kazne pravomoćnom presudom za druga kaznena djela iz domene imovinskih delikata, predsjednica vijeća sutkinja Damira Delost izrekla mu je jedinstvenu kaznu u trajanju od tri godine i tri mjeseca. Njegov 30-godišnji brat Martin Vinković također je za kazneno djelo razbojstva nepravomoćno osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora, ali kako je ovo djelo počinio u roku kušnje, uvjetna presuda je opozvana pa je i on nepravomoćno osuđen na dvije godine i šest mjeseci zatvora. Temeljem odluke sudskog vijeća obojici je produljen istražni zatvor.


Kod obrazlaganja visine kazne sutkinja je cijenila olaktonim okolnostima činjenicu da je sudska vještakinja utvrdila smanjenu ubrojivost u blažem stupnju i za Marija i Martina, a cijenila je olakotnom i činjenicu da je stariji brat Martin otac maloljetnog djeteta. No, s druge strane, otegotnim je cijenjena višestruka osuđivanost mlađeg Marija. Do sada je sedam puta osuđivan, pet puta zbog imovinskih delikata, a dva puta zbog kaznenih djela s elementima nasilja, jednom za nanošenje teške tjelesne ozljede, drugi put za ozljeđivanje. Martin Vinković je također do sada četiri puta osuđivan zbog imovinskih delikata, a ovo potonje je počinio u roku kušnje. Opljačkanom bračnom paru dosuđena je i imovinska šteta, napadnutoj supruzi imaju nadoknaditi iznos u vrijednosti ukradenog nakita u visini od tisuću eura, dok je suprugu dosuđen iznos od pet tisuća kuna.


Otegotne okolnosti 


– Dodatno otegotna okolnost koju je ovo vijeće ocijenilo svakako je činjenica da ste došli kod oštećene obitelji u kasnim noćnim satima i pritom izložili maloljetno dijete strahu – kratko je obrazložila presudu predsjednica vijeća sutkinja Delost.




Optužnicom Općinskog državnog odvjetništva braću Marija i Martina Vinković teretilo se da su 3. lipnja prošle godine oko ponoći došli do Kačjaka, u prostor bivše vojne radionice, pa zajedno i u dogovoru s još jednom osobom namjeravali opljačkati članove obitelji koja živi u dvjema kamp-kućicama i bave se skupljanjem sekundarnih sirovina, a zauzvrat što imaju dopuštenje živjeti u kamp-kućicama, čuvaju privatni posjed. Vikom i galamom braća su probudila bračni par, pa kad su muškarac i žena izašli iz kamp-kućice, tražili su od njih novčanik. Fizički su napali supruga, oborili ga na pod, tukli nogama, pa kad im je uspio pobjeći u šumarak, zapomagao je i tražio pomoć. Njihova kći i maloljetni sin, odnosno njihov unuk, u drugoj kamp-kućici uspjeli su se zaključati zajedno s napadnutom suprugom, gdje su čekali dolazak policije.


Vinkoviće se tereti za krađu nakita, no iako je bračnom paru djelomično vraćen ukradeni nakit, napadnuta žena tražila je da joj se vrati zlatnina i satovi ukupne vrijednosti oko tri tisuće eura. Braća su negirala da je nakit toliko vrijedan.


– Brat nema ništa s time, ja sam kriv, zamolio sam brata da ide sa mnom prema Tenku jer mi je taj čovjek ostao dužan. Nije ih brat udarao, on je htio cijelu situaciju smiriti, bio sam pijan, ne sjećam se baš svih detalja – kazao je u obrani Mario Vinković.


Nije znao za torbicu? 


– Ne smatram se krivim, mene je napao taj dečko, ali sam se izmaknuo i nisam se htio tući. No, on je opet krenuo na mene, izmaknuo sam se i udario ga. Ženske su počele vikati da imaju djecu i ja sam se izmaknuo i ispričavao. Za torbicu nisam ni znao, i ja sam bio pijan – između ostalog je rekao u obrani Martin Vinković.


– U ovom smo postupku vidjeli, a što je potvrđeno i nalazom vještaka psihijatrijske struke, da su optuženici u vrijeme počinjenje nedjela bili u alkoholiziranom stanju, što je rezultiralo smanjenom ubrojivošću. Prolazeći kraj kuće oštećenika oni su svratili bez ikakvih unaprijed dogovorenih i sročenih planova. U konkretnom slučaju, između stranaka u ovom postupku došlo je do tučnjave, naguravanja, vike i međusobnih udaraca. Mog branjenika je napao oštećenik, a kad je uzvratio, oštećenik je na njega nasrnuo automobilom. Notorno je da je Mario Vinković pretrpio ozljede u predjelu trbuha i lica, jedina pobuda oštećenika je naknada štete – kazao je između ostalog odvjetnik Harun Bašagić koji je zastupao Marija Vinkovića.


– Moj se branjenik nije našao na tom mjestu s namjerom pribavljanja nepripadnih predmeta, niti je imao saznanja da je njegov brat Mario od oštećenika uzeo neke predmete. Martin Vinković nije počinio djelo koje mu se stavlja na teret, niti je svjesno pridonio počinjenju kaznenog djela – kazala je odvjetnica Ana Trošelj.