Napad na školskim stepenicama

Odgođena odluka o optužnici za Opatijca: Dječaka pred školom udario šakom u lice, pa ga izbo nožem’

Fiore Vežnaver

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Bilo je to u ponedjeljak ujutro, nakon što je završio prvi školski sat i učenik izašao iz učionice. Rončevića se tereti da je čekao ispred škole da se pojavi žrtva, a onda ga najprije udario šakom u lice, pa izvukao nož i počeo zamahivati hladnim oružjem



RIJEKA Odgođena je za sljedeći tjedan sjednica optužnog vijeća riječkog Županijskog suda na kojem će se donijeti odluka potvrđuje li se, vraća u istragu ili odbacuje optužnica protiv 20-godišnjeg Svena Rončevića iz Opatije kojega se tereti za pokušaj ubojstva, da je nožem pokušao usmrtiti 16-godišnjeg učenika Hoteljersko-turističke škole u Opatiji. 


Mladi Opatijac optužuje se da je teško kazneno djelo na stubama škole, usred bijela dana, počinio upravo na prvi dan nastave u hrvatskim školama nakon ljetnih praznika. Grubi napad hladnim oružjem na 16-godišnjeg učenika, nastanjenog na širem opatijskom području, dogodio se 5. rujna.


Bilo je to u ponedjeljak ujutro, nakon što je završio prvi školski sat i učenik izašao iz učionice. Rončevića se tereti da je čekao ispred škole da se pojavi žrtva, a onda ga najprije udario šakom u lice, pa izvukao nož i počeo zamahivati hladnim oružjem. Nožem je 16-godišnjaku zadao više reznih rana na rukama, a ozlijeđen mu je i vrat. Iako ga je udarac u glavu zacijelo ošamutio, učenik je uspješno izbjegao najopasnije zamahe i najpogibeljnije pokušaje uboda hladnim oružjem, a onda pobjegao natrag u školu i sklonio se na najviši kat. 




»Izađi da te ubijem!«, vikao je u međuvremenu pred školom napadač koji je zatim pobjegao s mjesta događaja, ali ga je policija nedugo kasnije identificirala, locirala i uhitila. Ranjeni učenik je pak za to vrijeme prebačen u bolnicu gdje se ispostavilo da ipak nije tako teško ozlijeđen, kako se u početku strahovalo. Nakon što je podvrgnut operativnom zahvatu, drugi dan je iz bolnice pušten na kućnu njegu.


Pozadina slučaja i mogući motiv pokušaja ubojstva rasvjetljavat će se na sudskom procesu, potvrdi li se optužnica, no nakon događaja su prvi rezultati istrage pokazali da napad hladnim oružjem ima svoju pozadinu. Čini se da je potezanje noža na učenika bila svojevrsna osveta ili odmazda. Naime, rad istražitelja na slučaju pokazao je da se 20-ak dana ranije, sredinom kolovoza, dogodio fizički sukob između dvojice aktera. Tada je, navodno, 19-godišnjak izvukao deblji kraj, a 16-godišnjak je bio sa svojim kompanjonima kada se fizički sučelio s njime. 


Na saslušanju u tužiteljstvu nakon događaja Rončević nije sporio da je izvukao nož, ali je poricao da je imao namjeru ubiti učenika.