Proglašen krivim

Nisu mu povjerovali da je za “osobne potrebe”: Uzgajivaču trave iz Rijeke godinu i pol dana zatvora

Slavica Kleva

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



RIJEKA Vijeće sutkinje Petre Primc nepravomoćno je osudilo Aleksandra Zolića (30) iz Rijeke na godinu i pol dana zatvora zbog dva kaznena djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, nabavio je i posjedovao opremu i tvari koje se mogu upotrijebiti za izradu droge.


Protiv Zolića je podignuta optužnica jer je u obiteljskom stanu uzgajao marihuanu radi daljnje podaje, pa je tako utvrđeno da je uzgojio 9 stabljika indijske konoplje dužine do 21 centimetar s više od 0,3 posto tetrahidrocanabiola. Redovito je biljke zalijevao i prihranjivao pa mu je prilikom pretresa stana pronađen omot sa sadržajem cvjetnih vrhova marihuane i listićima ukupne mase 41,65 grama, dio stabljike s cvjetnim vrhovima i zelenim listićima ukupne mase 15,87 grama, između ostalog i 12 grančica s cvjetnim vrhovima ukupne mase 103,53 grama, već pripremljene smotuljke, devet PVC vrećica ukupne mase oko 40 grama te dvije PVC vrećice u iznosu 8,87 grama i joint sačinjen iz smjese duhana i zelene biljne materije, sveukupne mase od 284,26 grama.Te 2014. godine u njegovom stanu pronađen je improviziran plastenik i svi sastojci za proizvodnju droge. Izmjena sudaca, odnosno preraspodjela sudskih spisa, razlog je što je suđenje u ovom konkretnom postupku trajalo duže, s obzirom da je sudski spis tijekom prošle godine u rad zaprimila nova sutkinja. Na samom početku suđenja Zolić je negirao prvu točku optužnice, dok se u odnosu na drugu točku optužnice, otkriven mali opremljeni laboratorij za uzgoj indijske konoplje u stanu, smatrao krivim.Jedan od dvojice vještaka toksikologa koji je ispitan na okolnosti oduzete gramaže zatečenih supstanci u stanu, odgovorio je kako je analizirao ukupnu masu od 284,26 grama. Od te mase, kazao je vještak, moglo se napraviti 568 jointa, kazao je vještak.Zolić je prilikom iznošenja obrane naveo da je droga pronađena u njegovom stanu bila za osobnu upotrebu jer kako je rekao, puno puši niz godina.


Te iste, 2014. godine, Aleksandru Zoliću i grupi od još dvanaest optuženika za prodaju oko 1,2 kilograma marihuane počelo je na Županijskom sudu, no, izmjenom Kaznenog zakona, predmet je prešao u nadležnost Općinskog suda, no, proces nije okončan. Prvooptuženi u procesu je Aleksandar Zolić koji se tereti da se prodajom barem 1,2 kilograma marihuane u Rijeci i Zagrebu okoristio za najmanje 68 tisuća kuna, te da je uz to radi daljnje prodaje kupio četiri kilograma marihuane. Optužuje se da je jednom od optuženih prodao najmanje kilogram marihuane i za to od njega dobio 60 tisuća kuna.