Preventivna izolacija

Nema epidemije svraba: Šuga se u pretrpanoj Via Romi suzbija periodično zadnjih godina

Barbara Čalušić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Kod jednog zatvorenika se na pregledu posumnjalo na svrab. Mikroskopskom analizom uzorka utvrđen je negativan rezultat. Preventivno, svi zatvorenici iz te sobe stavljeni su u izolaciju, naglašavaju iz Uprave za zatvorski sustav



RIJEKA »Kod jednog se zatvorenika na specijalističkom pregledu posumnjalo na scabies, odnosno svrab. Nakon što je izgrađena mikroskopska analiza uzorka, utvrđen je negativni rezultat. Iz preventivnog razloga svi zatvorenici iz te sobe stavljeni su u izolaciju te je za njih primijenjeno odgovarajuće terapijsko sredstvo po medicinskom protokolu. Također su provedene sve mjere za sprečavanje moguće zaraze u sedmodnevnom razdoblju. Nakon sedmog dana izolacija je ukinuta«.


Stigao je jučer odgovor iz Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa, no ne i odgovor o kojem je broju zatvorenika riječ, kao ni odgovor na pitanje koje su mjere za sprečavanje zaraze provedene kako bi se zaustavilo širenje svraba, s obzirom da je riječ o bolesti koja se širi s čovjeka na čovjeka.


Pretrpan zatvor


Zbog činjenice da se svrab pojavio u zatvoru, odnosno u prostoru velike gustoće smještaja, a inkubacija može trajati i do 6 tjedana, iduće vrijeme pokazat će je li izolacija osoba koje su podvrgnute medicinskoj terapiji iz preventivnih razloga bila potpuno uspješna.




Odgovor na pitanje koje smo također uputili Upravi za zatvorski sustav odnosi se na trenutni broj zatvorenika koji je daleko veći od optimalnog pa ne čudi da su ćelije pretrpane. Iz svakodnevnog rada sudaca i održavanja rasprava u posljednje vrijeme, da se zaključiti da optuženici na rasprave dolaze iz pulskog ili gospićkog zatvora, iako su optuženici s riječkog područja, a istražni zatvor im je određen na riječkom Županijskom sudu. Iz toga se može zaključiti da se zbog naglog priljeva novih osumnjičenika u riječki zatvor, a riječ je o najmanje šezdesetak stranih državljana, nametnula potreba »raseljavanja« zatvorenika po susjednim, bližim zatvorima.


Iz neslužbenih izvora doznajemo da se svrab u zatvoru periodično pojavljuje zadnjih godinu, dvije dana, uspije se privremeno suzbiti, ali se onda ponovo pojavi. Baš kao i ovih dana.


Standardni postupak


Održavanje higijene, dezinficiranje ćelija koje zatvorenici koriste, češće pranje posteljine i ručnika, zamjena »sumnjivih« madraca koji su stanište grinja, samo su neke od vatrogasnih mjera kojima se može boriti protiv svraba.


Da je u riječkom zatvoru jedan zatvorenik izoliran zbog sumnje da je zaražen svrabom, potvrđuju i epidemiolozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije koji demantiraju priče o navodnoj epidemiji svraba u riječkom zatvoru.


– Vrlo je neozbiljno tvrditi nešto što nije istina, kao što se to dogodilo u ovom slučaju, gdje se netočno navodi da u riječkom zatvoru vlada epidemija svraba. Dakle, ne radi se o epidemiji, pa čak niti o dokazanom slučaju svraba u riječkom zatvoru. Ono što je točno jest da je proveden standardni postupak kod jedne osobe zbog sumnje na zarazu svrabom na temelju kliničke slike.


Standardni postupak u ovom slučaju podrazumijeva izolaciju i liječenje pripravcima koji sadrže aktivnu tvar koja ubija svrab, objašnjava dr. Dobrica Rončević, epidemiolog iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a, ističući kako se Epidemiološka služba dobro informirala o ovom slučaju i poduzela sve potrebne mjere prevencije.