Opasan za okolinu

Napad na Gornjoj Vežici: Podignuta optužnica za pokušaj ubojstva motornom pilom

Šarlota Brnčić

Željko Bonifačić nije mogao upravljati svojom voljom / Foto Silvano JEŽINA

Željko Bonifačić nije mogao upravljati svojom voljom / Foto Silvano JEŽINA

Okrivljenik je, u namjeri da brata Ivicu liši života, pilom nasrnuo prema njegovom vratu, nakon čega se lanac motorne pile blokirao. Oštećeni 66-godišnjak zadobio je oguljotinu na donjem dijelu leđa



RIJEKA – Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je, nakon završene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Rijeci optužnicu protiv 59-godišnjeg Željka Bonifačića s Gornje Vežice zbog pokušaja ubojstva 66-godišnjeg brata Ivice. Kako je priopćeno iz riječkog ŽDO-a, okrivljenika se tereti da je 24. svibnja ove godine u Rijeci, u dvorištu obiteljske kuće u kojoj prebiva, u neubrojivu stanju uslijed kojeg nije mogao shvatiti značenje svojih postupaka niti je mogao upravljati svojom voljom, držeći u rukama upaljenu motornu pilu trčao za svojim 66-godišnjim bratom. Nadalje, da je u namjeri da ga liši života, pilom nasrnuo prema bratovu vratu zahvativši mu leđnu stranu zimskog prsluka, košulju i potkošulju, nakon čega se lanac motorne pile zapetljao i blokirao. Oštećeni 66-godišnjak zadobio je oguljotinu na donjem dijelu leđa.


Opasan za okolinu


Provedenim vještačenjem je utvrđeno da je okrivljenik djelo počinio u neubrojivom stanju i da je opasan za okolinu pa je temeljem članka 550. stavka 1. ZKP-a postavljen zahtjev da mu se odredi prisilan smještaj prema odredbama Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama. Predloženo je i da se istražni zatvor protiv okrivljenika produlji temeljem odredbe članka 551. stavka 1. ZKP-a, s obzirom na to da je djelo počinio u stanju neubrojivosti te postoji visok stupanj vjerojatnosti da bi mogao zbog duševnih smetnji počiniti teže kazneno djelo.


Kao što smo prethodno izvještavali, napad na Ivicu Bonifačića zbio se oko 16 sati na broju 4 Ulice braće Stipčić, a najprije ga je brat Željko napao u dvorištu gdje je motornom pilom marke Royal Einhell krenuo prema njemu. Uplašeni Ivica pobjegao je iz dvorišta te uz dozivanje pomoći počeo trčati Ulicom braće Stipčić. Željko Bonifačić krenuo je za njim, držeći i dalje u rukama upaljenu motornu pilu. Sustigao je uplašenog brata u blizini kioska. Pilom je zamahnuo prema lijevoj strani bratova vrata, povlačeći je prema dnu njegovih leđa. Sreća u nesreći bila je što je Ivica tog dana na sebi imao zimski prsluk, košulju i potkošulju pa je Željko pilom prerezao leđnu stranu tih odjevnih predmeta nanijevši mu samo oguljotinu dužine od oko centimetra. Lanac motorne pile se zbog povlačenja dijelova prerezane robe zaglavio i smrtonosni alat se zaustavio.


Problematična braća




U daljnjem napadu je Željka Bonifačića spriječio nepoznati muškarac koji je na njega počeo vikati. S motornom pilom vratio se prema obiteljskoj kući, dok je napadnuti Ivica rekao prodavačici u kiosku da zove policiju, čije je djelatnike tamo i sačekao.


No, sudeći prema onome što su nam tada bili ispričali njihovi bivši susjedi, a koji su se zbog braće iselili iz stana na prvom katu, Željko Bonifačić nije radio probleme samo bratu, već i drugima oko sebe. U stanu su uspjeli izdržati samo godinu dana, a nakon što su se za pomoć obratili svim mogućim službama, nažalost bezuspješno, spas su potražili preseljenjem u drugi stan. Najveći problem stvarao im je mlađi brat Željko koji živi na drugom katu, a koji je u stanu čak znao naložiti vatru i zapaliti pod. Ugljični monoksid ulazio je u njihov stan na prvom katu u kojem su živjeli s dvoje male djece, a život im je time bio ozbiljno ugrožen. Bonifačićeva bivša susjeda ispričala nam je i da je prošle godine na nju krenuo sjekirom i to ispred kuće, kao i da je policija morala intervenirati u više navrata, oduzimajući mu i sjekiru i motornu pilu.