Nesreća na moru

Nakon potonuća jahte kod Hvara spašeno dvoje norveških brodolomaca

Hina



Dvoje norvežana spašeni su s brodske splavi na koju su prešli nakon što je njihova motorna jahta počela tonuti dok su bili na pola puta između Brača i Hvara, izvijestili su u četvrtak iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.


Norveški skipper i vlasnik havarirane motorne jahte W.O.J. (1960.) i članica posade (1968.) u srijedu u 14,15 sati uputili su hitan poziv Županijskom dojavnom centru Split (ŽC 112) da more prodire u potpalublje jahte, pa su ih službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) uputili na se prabace na brodsku splav i istodobno ondje uputili djelatnike Lučke kapetanije Split odnosno nadležne Lučke ispostava Milna koji su odmah isplovili u spasilačku akciju prema dvoje brodolomaca.


Nedugo nakon pokretanja koordinirane spasilačke akcije, službenici Lučke ispostave Milna u 15,50 sati pronašli su dvoje brodolomaca i njihovog psa kako plutaju na brodskoj splavi sa sjeverne strane otoka Hvara, na oko dvije nautičke milje od uvale Pokrivenik, gdje su zatekli i tonuću motornu jahtu imena ‘Anne Kirsti’, hrvatske zastave.




Brodolomci su neozlijeđeni prekrcani na spasilačku brodicu te prevezeni u Milnu, a djelatnici tvrtke za pružanje komercijalne pomoći plovilima na moru odteglili su havariranu motornu jahtu u uvalu Pokrivenik, dok na poziciji nesreće nije uočeno onečišćenje mora.


Službenici Lučke ispostave Milna pokrenuli su očevid o uzrocima ove pomorske nesreće.