Zbog nje urlao na suradnike

Na suđenju Bandiću svjedočila ‘mala iz familije’: ‘Nisam u rodu s gradonačelnikom’

Hina

Photo Marko Lukunic/PIXSELL

Photo Marko Lukunic/PIXSELL

''Nije to nikakvo srodstvo'', izjavila je Macan, objašnjavajući zašto je prije nekoliko godina kazala kako je u srodstvu s gradonačelnikom čija je sestra teta njezinom suprugu



ZAGREB Svjedočenjem Milkice Macan, koja je kazala da nije u rodu sa zagrebačkim gradonačelnikom te kako se ne sjeća je li sama tražila premještaj ili je to bila nečija odluka, u ponedjeljak je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje Milanu Bandiću i njegovim suradnicima te poslovnim partnerima gradskih tvrtki za navodne nezakonitosti u aferi Agram.


Govoreći o oklonostima Bandićevog razgovora s nekadašnjim pročelnikom stručne službe gradonačelnika Vidojem Bulumom, u kojem se Bandić vulgarno obrušio na svog suradnika jer njegovoj ”rođakinji nakon premještaja nije povećana plaća niti poboljšani radni uvjeti”, svjedokinja je izjavila kako nije u rodu ni s kim od optuženih.


”Nije to nikakvo srodstvo”, izjavila je Macan, objašnjavajući zašto je prije nekoliko godina kazala kako je u srodstvu s gradonačelnikom čija je sestra teta njezinom suprugu.




Govoreći o svojem zapošljavanju u Gradu Zagrebu, Macan je kazala da se 2007. godine zaposlila u kuhinji te kako je tada imala srednju stručnu spremu, ali je u međuvremenu napravila kvalifikaciju za upravnog referenta.


Nakon prekvalifikacije prešla je, kako je kazala, raditi u pisarnicu u Novi Zagreb, na poslovima tehničkih unosa podataka.


»Ne sjećam se jesam li u razdoblju između dva premještaja završila kvalifikaciju pa je to bio razlog zbog kojeg sam premještena s jednog mjesta na drugo«, rekla je Macan, dodavši kako se ne sjeća je li na tom radnom mjestu imala istu ili veću plaću.


Svjedokinja se nije mogla sjetiti ni uvjeta za dobivanje posla kao niti je li o tome razgovarala s Bandićem.


”Prošlo je od toga pet godina”, zaključila je Macan, dodavši kako je nakon premještaja i nadalje dobivala odlične ocjene te da na njen rad nitko nije imao prigovor.


Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki, za navodne nezakonitosti ‘teške’ 20-ak milijuna kuna, Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015. Sedam točaka optužnice za štetu gradskom i državnom proračunu sud je potvrdio u ožujku 2018., a tri su točke tada tužiteljstvu vraćene na doradu. Krajem ožujka optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda je obustavilo postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu Državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010.


Na početku suđenja za potvrđeni dio optužnice Bandić je, kao i njegovi suoptuženici, kazao su da se ne osjeća krivim.


Isto su ponovili i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubić, vlasnik CIOS-a Petar Pripuz, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, nekadašnji pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.


Optužnicom su bili obuhvaćeni i gradonačelnikov suradnik Dragutin Kosić te bivši direktor zagrebačke plinare Ante Dodig koji su nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom sporazumno osuđeni na uvjetne kazne.