Nezapamćeni vandalizam u Zadru

Manijak čekićem demolirao 38 ploča na Pozdravu suncu pa pokušao pobjeći, uhitila ga policija

Hina

Tomislav JERAK

Tomislav JERAK

Muškarac je uništio oko 38 ploča, čime je prema prvim procjenama napravio štetu od čak 660 tisuća kuna. Snimke s mjesta događa prikazuju muškarca kako svom snagom u više navrata baca metalni predmet po staklenoj površini



 Mlađi muškarac u četvrtak poslijepodne u Zadru je iz zasad nepoznatog razloga metalnim predmetom razbio više od 30 ploča svjetski poznate instalacije “Pozdrav suncu”, nakon čega je pobjegao na biciklu ali su ga policajci uhvatili i priveli na kriminalističko istraživanje, doznaje se od zadarske policije.


Policija je oko 13,10 sati dobila više dojava da mlađa muška osoba uništava staklene ploče na instalaciji koja se nalazi u zadarskoj luci te uz “Morske orgulje” predstavlja prepoznatljivu gradsku znamenitost.


Dobro koordiniranom akcijom policijski službenici pronašli su osobu koju se dovodi u vezu s tim događajem i doveli je u službene prostorije te se nad njom provodi kriminalističko istraživanje, dok se na mjestu događa provodi očevid, rekla je Hini glasnogovornica zadarske policije Ivana Grbin.





Muškarac je uništio oko 38 ploča, čime je prema prvim procjenama napravio štetu od čak 660 tisuća kuna.


Snimke s mjesta događa prikazuju muškarca kako svom snagom u više navrata baca metalni predmet po staklenoj površini.


U policiji kažu da će kriminalističkim istraživanjem biti utvrđen motiv tog nedjela.


Pozdrav Suncu sastoji se od tri stotine višeslojnih staklenih ploča postavljenih u istoj razini s kamenim popločenjem rive u obliku kruga promjera 22 metra.


Ispod staklenih provodnih ploča nalaze se fotonaponski solarni moduli preko kojih se ostvaruje simbolična komunikacija s prirodom, s ciljem da se, kao i s Morskim orguljama, ostvari komunikacija – tamo sa zvukom, a ovdje sa svjetlom, opis je instalacije na internetskim stranicama zadarske turističke zajednice.