Slalomaš

Krijumčar migranata niječe da je kod Svilnog bježao policiji: ‘Nisam vozio više od 140-150 na sat’

Slavica Kleva

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

»Taman sam usporio i odjednom mi se nešto preokrenulo u glavi, bio sam u nekakvom šoku, strahu i opet sam dao gas«, rekao je našoj novinarki optuženi Ajdin Delić (28) iz Sarajeva



RIJEKA Tijekom jučerašnjeg jutra na ispitivanje u tužilaštvo u pratnji policije doveden je 28-godišnji Ajdin Delić iz Sarajeva, zaštitar po zanimanju, zbog sumnje da je iz koristoljublja omogućio drugim osobama nedozvoljeno kretanje i boravak u našoj zemlji. Drugim riječima pokušao je ilegalne migrante, pet državljana Irana nezakonito prebaciti preko državne granice.


Nedugo nakon Delića u tužilaštvu je ispitano još dvoje osumnjičenika. Priveden je Adnan Potur (36) također zaštitar iz Sarajeva, te Semir Reč (32) državljanin BiH i Srbije. Oni su kao vozač i suvozač u osobnom automobilu marke Opel Astra također bosanskih registarskih oznaka, čitavo vrijeme bili izvidnica. Sve do nadomak Čavli, Svilnog, gdje je policija na koncu zaustavila Delića dok su Potur i Reč bez zaustavljanja produžili do graničnog prijelaza Rupa pri pokušaju izlaza iz Hrvatske.


Sve su priznali


Kao što smo i javljali, Delića je u subotu poslijepodne, nešto prije 14 sati nadomak vijadukta Svilno policija pokušala zaustaviti. Unatoč svjetlosnim i zvučnim signalima te isticanjem palice s natpisom »STOP POLICIJA«, vozač je ubrzao vozeći slalom zaustavnim trakom kolnika i pri velikoj brzini. Time je Delić ugrozio ostale sudionike u prometu uključujući i policijske službenike koji su krenuli za njim u potjeru. Delić je upravljao osobnim automobilom marke »audi A6« BiH oznaka (T92-J-997). Dolaskom na vijadukt Svilno vozač se zbog velike brzine kojom je ušao u oštri zavoj, prednjim dijelom vozila sudario s vozilom »kia« koje se kretalo ispred njega, a kojim je upravljao 76-godišnji vozač. Zbog naleta na vozilo ispred njega, »audi« je odbačen na zaštitnu ogradu, gdje se i zaustavilo.





Sreća u nesreći, u sumanutoj vožnji nitko nije ozlijeđen, svi Iranci, migranti koji su se nalazili u Delićevu automobilu prošli su bez ozljeda, baš kao i dijete jednog od migranata. Delić se nije opirao uhićenju, policija ga je odvela u službene prostorije na kriminalističko istraživanje s obzirom da su ga policijski službenici pokušali zaustaviti zbog prethodno dobivenih informacija da se radi o krijumčaru ljudima. Nešto kasnije, u večernjim satima subote u policiju su prepraćeni Potur i Reč.



Nakon ispitivanja na odvjetništvu Delić i Reč u cjelosti su priznali kazneno djelo. Novac koji su trebali primiti, Delić tisuću eura, a predvodnica Potur i Reč, svaki po 500 eura, nisu dobili, obećan im je kad obave posao. Potur je djelomično priznao počinjenje kaznenog djela, pa je u konačnici zamjenica Općinske državne odvjetnice Željka Čop podignula neposrednu optužnicu i time svakako ubrzala pravosudni proces optuženima. Policija je najavila i prijavu zbog izazivanja prometne nesreće.


Šok i ostale priče


Stoga je tročlano izvanraspravno sudsko vijeće prihvatilo prijedlog tužitelja i odredilo im istražni zatvor.


Optužnicom se terete da su zajedno i dogovorno s ciljem da se okoriste, prethodno angažirani od strane nepoznate osobe, pristali da za ukupno dvije tisuće eura prebace strane državljane kroz Republiku Hrvatsku do granice sa Republikom Slovenijom. Delić je tvrdi se u optužnici, migrante preuzeo u neposrednoj blizini Vrgorca.


I dok je na hodniku Općinskog suda optuženi Delić čekao odluku o pritvaranju, kratko nam je rekao da uopće nije bježao policiji. Na pitanje zašto nije stao policiji koja ga je htjela zaustaviti, Delić nam je kratko odgovorio: “Ma jesam, taman sam usporio i odjednom mi se nešto preokrenulo u glavi, bio sam u nekakvom šoku, strahu, šta ti ga ja znam i opet sam dao gas”.


Znači ipak ste bježali, konstatirali smo, a on potvrdio ali i dodao da nije bježao, niti se opirao uhićenju kad je izašao iz automobila. Nisam potegao više od 140, možda 150 na sat, u to sam siguran, zaključio je optuženi Delić.