MRCC Rijeka

Kod Njivica se pokušao ukrcati na plovilo, pa pao u uzburkano more. Nažalost, nije mu bilo spasa

Portal Novilist.hr

Ilustracija / Foto Petar Fabijan

Ilustracija / Foto Petar Fabijan

Koordinirano pomorsko traganje za nestalim muškarcem, koji je danas kod otoka Krka smrtno stradao prilikom pada sa brodice u more, okončano je pronalaskom njegova beživotnog tijela



RIJEKA Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) okončali su potragu za muškarcem koji je danas pao u more na poziciji između mjesta Njivice i uvale Kijac na otoku Krku.


Jutros u 9.36 krčki vatrogasci su dojavili o čovjeku koji se po izrazito nepovoljnim vremenskim uvjetima pokušao ukrcati na plovilo, prilikom čega je pao u more. 


Nedugo nakon pada čovjek je nestao iz vidokruga vatrogasne osmatračnice, slijedom čega je iz MRCC Rijeka pokrenuta koordinirana akcija traganja i spašavanja za nestalim u suradnji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Rijeka, Javnom vatrogasnom postrojbom JVP Krk i Pomorskom policijom Rijeka.




Tragalo se za Z.M. (rođen 1953. godine), državljaninom Republike Hrvatske.


– Iako je koordinacija i angažman jedinica uključenih u pomorsko traganje organizirana u vrlo kratkom roku, već u 10.14h službenici MRCC Rijeka zaprimili su obavijest od službenika Pomorske policije Rijeka da su pripadnici JVP Krk pronašli, nažalost, beživotno tijelo nestaloga, u neposrednoj blizini otoka Krka, nakon čega je oglašen prekid akcije, a sva daljnja postupanja u ovom slučaju u policijskoj su nadležnosti, izvijestili su iz MRCC Rijeka.


Kod Rovinja pašena četiri jedriličara


Nacionalna središnjica tijekom utorka imala je više poduzetih spasilačkih aktivnosti. Uz potragu za nestalim muškarcem kod Krka, zahtjevna je bila i akcija spašavanja četiri člana posade prevrnute jedrilice u rovinjskom akvatoriju.


Danas, u 16.23h službenici MRCC Rijeka posredstvom Županijskoga dojavnog cenra ŽC 112 Pula zaprimili su poziv pogibelji očevidca pogibeljne situacije za četiveročlanu posadu prvernute jedrilice, na poziciji 2-3 nautičke milje zapadno od otočića Figarola, u Rovinjskom akvatoriju, slijedom čega je pokrenuta koordinirana spasilačka akcija prema brodolomcima, u suradnji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Pula i Pomorskom policijom Pula.


Dojavitelj je u Središnjicu javio kako su se četiri člana posade prevrnute jedrilice uspjeli popeti na trup plovila, no bez informacije da li ih je na palubi prije prevrnuća bilo više. Javio je da je samo jedan brodolomac imao prsluk za spašavanje. 


S obzirom na izrazito nepovoljne vremenske uvjete, uz jačanje bure i nisku temperaturu zraka, iz MRCC Rijeka su prema poziciji nesreće angažirane sve raspoložive spasilačke jedinice iz sastava LK Pula, Pomorske policije Pula te pomorska jedinica Javne vatrogasne postrojbe JVP Rovinj, koji su isplovili prema dojavljenoj poziciji.


Nedugo nakon početka spasilačke akcije, u 17.06h službenici LK Pula javili su u MRCC Rijeka da su svi članovi posade spašeni iz mora, u dobrom su psiho – fizičkom stanju bez znakova hipotermije, dok je havarirana jedrilica uzeta u tegalj do sigurnoga veza u Rovinjskoj luci, gdje su brodolomce preuzeli u preventivno zdravstveno postupanje djelatnici Hitne medicinske pomoći Rovinj, čime je ova akcije uspješno okončana.


Tijekom sutrašnjeg dana službenici Lučke kapetanije Pula nastavit će očevidna postupanja u cilju utvrđivanja uzroka ove pomorske nesreće.